Hrustanbegovic, Nihad

Nihad Hrustanbegovic begon op 9-jarige leeftijd met accordeonles en werd in 1988, 1990, en 1991 drie keer prijswinnaar als solist op het nationale muziekconcours van zijn geboorteland Bosnië Herzegovina en ex-Joegoslavië.
In 1995 vervolgde hij zijn opleiding in Nederland aan het ArtEZ Conservatorium en aan de Messiean Academie in Arnhem met steun van Stichting UAF. In 2000 en 2002 behaalde hij cum laude de diploma’s Bachelor en Master of Music.

Nihad Hrustanbegovic bracht ondermeer 6 solo albums uit en gaf meer dan 1000 optredens in Nederland met onder andere Grace Jones en voor Koningin Beatrix. Heineken gebruikte één van zijn composities voor de Heineken Extra Cold TV commercial.
Hij trad op met The Jazz Orchestra of the Concertgebouw en als solist in de Ridderzaal. Voorts gaf hij drie keer een solo concert in de Kleine zaal van Het Concertgebouw Amsterdam en was hij te gast in de TV programma’s Vrije geluiden, Top 2000 A GoGo en De Wereld Draait Door.
Als eerste accordeonist ter wereld is hij er in geslaagd om de complete The Four Seasons van Antonio Vivaldi, gebaseerd op de originele Urtext muziekpartituur, op de concertaccordeon te vertolken.

The Four Seasons kreeg van muziekjournalist en recensent Ludwig van Mechelen van Klassiek Centraal uit België vijf sterren in een recensie op 21 februari 2015
‘Wat Pablo Casals voor deemancipatie van de cellobetekende en Astor Piazzollavoor de bandoneon, doet Nihad Hrustanbegovic voor deaccordeon. Hij bezorgt de poorman’s piano een volwaardigeplaats op het concertpodium”.
Een citaat uit Het Parool: “Een van de beste accordeonisten ter wereld’. Dagblad Trouw 

www.nihad-accordeon.com

Relevante recensies