Nézet-Séguin, Yannick
2007-07-14 11:08:51
Rotterdams Philharmonisch is toonbeeld van flexibiliteit
De nieuwe chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin roemt de veelzijdigheid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij gelooft dat een minder traditioneel meersporenbeleid ‘zijn’ orkest nog beter maakt. Twee zojuist bij EMI uitgebrachte cd’s geven een prachtig beeld van het Rotterdamse ensemble en de jonge Canadese dirigent.
Door Karin Sutherland
Het muzikale ideaal van Yannick Nézet-Séguin (Montréal, 1975) berust op drie pijlers. De belangrijkste heet Ludwig van Beethoven. Deze geldt voor de dirigent als een soort grondtoon. ‘De symfonische muziek werd immers bij Beethoven geboren’, licht Nézet-Séguin toe. Daarnaast heeft hij een voorliefde voor de klankrijkdom van Franse muziek en ten slotte wil hij meer twintigste-eeuwse muziek op de lessenaars.
De nieuwe cd’s van Nézet-Séguin en het Rotterdams Philharmonisch Orkest illustreren die idealen. Yannick, zoals de chef door de leden van zijn orkest wordt genoemd, laat in het Vioolconcert van Beethoven het onstuimige karakter van de componist herleven. Bewust legt hij de nadruk op de grillige accenten in het stuk. De solist in het beroemde werk is de Fransman Renaud Capuçon (Chambéry, 1976). Hij maakt met zijn viool een slanke, vibratoarme toon die prachtig mengt met de ongepolijste klank van het orkest. Nézet-Séguin: ‘Bij Beethoven moet je niet bang zijn voor wat ruwere kleuren. Ludwig van Beethoven was een revolutionair: zijn muziek moet choqueren, anders mis je de essentie.’
Moeiteloos stapt het orkest over naar de hedonistische muziek van de Oostenrijks-Amerikaanse componist Erich Korngold (1897-1957). Die groeide op in Wenen als zoon van de beruchte criticus Julius Korngold. Hij gold als wonderkind en werd door Gustav Mahler persoonlijk aanbevolen bij de compositieklas van Alexander von Zemlinsky. Korngold leefde en werkte jarenlang in Hollywood. Daar schreef hij de muziek bij een groot aantal films, die hij omschreef als ‘opera’s zonder woorden’. De invloed van Hollywood is ook in zijn Vioolconcert duidelijk hoorbaar. Het werk staat bol van de volup-tueuze melodieën en smeuïge akkoorden. Yannick Nézet-Séguin zwenkt heel zwierig heen en weer tussen smachten en overrompelen. De solopartij zit razend ingewikkeld in elkaar, maar de virtuoze Renaud Capuçon draait er zijn hand niet voor om. Op de tweede cd van het Rotterdams Philharmonisch Orkest staat de muziek van Maurice Ravel centraal. Diens geniale Tweede suite uit Daphnis et Chloé vormt een zinderend experiment met de klankkleuren in het orkest. Er wordt in het fonkelende werk een geïdealiseerd beeld van het oude Griekenland opgeroepen. Wat bij de opname van Yannick Nézet-Séguin vooral opvalt, is dat hij het ritme inzet als stuwende kracht. ‘Lever du jour’ wordt op een oorstrelende manier gespeeld en de ‘Danse générale’, die zich vol chromatiek en met wringende akkoorden ontvouwt, is een intens en spannend staaltje musiceerkunst. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de wijze waarop Ravels betoverende klankwereld door de jonge maestro gestalte krijgt.
Beethoven, Korngold
Vioolconcerten
Renaud Capuçon, Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin
EMI 5099969458903Beethoven
Maurice Ravel
Daphnis et Chloé, suite nr. 2
Rotterdams Philharmonisch Orkest, o.l.v. Yannick Nézet-Séguin
EMI 5099996634226
http://www.yannicknezetseguin.com
Relevante recensies