Nevel, Paul van

2017-07-24 22:57:27

Paul van Nevel is artistiek directeur van het Huelgas Ensemble, dat hij 1971 oprichtte in het verlengde van zijn activiteiten aan de Schola Cantorum Basiliensis. Hij staat bekend als een pionier en boegbeeld voor de Europese polyfonie van de twaalfde tot de zestiende eeuw. Paul Van Nevel staat voor een interdisciplinaire benadering van de originele bronnen, rekening houdend met de tijdsgeest (literatuur, oude uitspraak, temperament en tempo, retoriek...).

Hij gaat op zoek naar onbekende werken, waaronder de vergeten schatten van de Vlaamse polyfonie.

Paul Van Nevel was gastdocent aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, de Musikhochschule Hannover, de Centre de Musique ancienne de Genève en is nu al sinds 30 jaren gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Hij schreef onder meer een monografie over Johannes Ciconia en een werk over Nicolas Gombert. Hij gaf ook transcripties van renaissancemuziek uit bij de Duitse uitgeverij Bärenreiter.

Paul Van Nevel gebruikt zijn kennis van de Europese muziekbibliotheken om steeds weer onbekende werken met zijn ensemble uit te voeren. Zijn programma’s verrassen door originele invalshoeken en een fenomenale repertoirekennis van de polyfonie van de middeleeuwen en de renaissance.

Paul Van Nevel ontving diverse onderscheidingen waaronder de “Prix in Honorem” van de Académie Charles Cros (1994) en de “Choc de l’année” (Le monde de la Musique), de “Edison prijs”, de “Cannes Classical Award”, verschillende “Caecilia"-prijzen” van de Belgische Muziekpers, de “Carrièreprijs” van de Belgische klassieke radiozender “Klara”, de “Preis der deutschen Schallplattenkritik” en diverse prijzen van de Duitse muziekprijs “ECHO Klassik”.
Zijn opnames van het “Eton choirbook” (Sony Classical, 2012) en “La Oreja de Zurbarán” (Cypres records, 2014) kregen alle lof van de buitenlandse pers toegezwaaid. Voor de opname “Les trésors de Claude Le Jeune” (Sony Classical, 2014) ontving hij de “Diapason d'Or de l’année 2014” en voor "Wolfgang Rihm: Et lux" (ECM, 2015) de "Diapason d'Or de l'année 2015". De meest recente onderscheiding is een ‘Choc du mois’ van het tijdschrift ‘Classica’ in februari 2017 en een ‘Preis der deutschen Schallplattenkritik’ (Bestenliste 1/2017) voor de CD-opname ‘The mirror of Monteverdi’.

Paul Van Nevel is een internationaal bekend cigarier.

http://www.huelgasensemble.be

Relevante recensies

paulvannevel portret