Murphy, Simon

2006-08-13 17:50:09

De andere Zappa

De muzikale geschiedenis van ons koningshuis is rijker dan verwacht. De New Dutch Academy wijdt zijn nieuwste cd aan muzikale kroonjuwelen uit de achttiende eeuw en legt de dwarsverbanden met de familie Stamitz, Georg Friedrich Händel en Frederik de Grote bloot.

De fans van rocklegende Frank Zappa zouden bij het zien van de nieuwste sacd van de New Dutch Academy (NDA) kunnen denken dat er postuum een album van hun muzikale halfgod is verschenen. Helaas, we moeten hen direct teleurstellen. Met de titel Zappa Symphonies lift het label PentaTone Classics handig mee op de naamsbekendheid van de beroemde Amerikaan.
De tracklisting maakt duidelijk dat wordt verwezen naar twee symfonieën van naamgenoot Francesco Zappa, de Italiaanse cellovirtuoos die in de tweede helft van de achttiende eeuw werkzaam was aan het hof van prins Willem V van Oranje-Nassau in Den Haag. De ondertitel, Crowning Glory, dekt veel beter de lading, want wat u hoort is wat de verre voorganger van onze aanstaande koning ook regelmatig hoorde: premières van symfonieën van componisten als Graaf, Mozart, Schwindl, Stamitz, en Zappa - de Italiaan dus - in briljante uitvoeringen.
Prinses Anna van Hannover, de moeder van Willem V, was jarenlang in Londen leerling van Händel, en bracht haar passie voor muziek over op haar zoon. Willem trouwde met prinses Wilhelmina van Pruisen, nicht van de zeer verdienstelijk dwarsfluit spelende vorst Frederik de Grote. Kortom, met het aantreden van Willem V in 1766 als stadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden, kon Huis ten Bosch zich verheugen in een geweldige culturele en vooral muzikale bloei.
Het hoforkest beschikte over zeer goede, voornamelijk buitenlandse musici, waaronder de reeds genoemde cellist Francesco Zappa, maar ook de legendarische violist en altviolist Carl Stamitz, zoon van Johann Stamitz, die weer concertmeester was van het Mannheimer orkest, destijds het beste symfonieorkest in Europa.
Het gevolg was dat menig toptalent per koets naar Den Haag toog om zijn muzikale kunnen te vertonen, onder hen een zekereMozart en later ook ene Beethoven. Dat u het maar even weet.
Geïnspireerd door dit haast vergeten maar niet minder glorieuze Hollandse verleden, richtte de Australisch-Nederlandse altviolist en dirigent Simon Murphy in 2002 de New Dutch Academy op. Wetenschappelijk onderzoek naar de authentieke uitvoering van achttiende-eeuwse muziek vormt de voedingsbodem voor de vele concerten van dit orkest met zijn eigen solisten. Het orkest is, net als ten tijde van Willem V, zeer internationaal bezet en concerteert op alle grote podia in de wereld. Namens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het ensemble artistiek ambassadeur, en trad het onlangs op tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Italië.
Tot slot mag niet onvermeld blijven dat de prachtige orkestklank van de NDA voor u is vastgelegd door de beste opnametechnici van klassieke muziek in de wereld, namelijk die van Polyhymnia International uit Baarn. Inderdaad, soms mag een mens best trots zijn op Nederland!

Door Arjan van Dijk

Graaf, Mozart, Schwindl, Stamitz, Zappa
Zappa Symphonies - Crowning Glory-The Musical Heritage of the Netherlands
Dutch Crown Jewels
New Dutch Academy o.l.v. Simon Murphy
Pentatone Classics PTC 5186 365

http://www.newdutchacademy.nl/Simon.htm

Relevante recensies