Moscow Soloists

2007-03-30 14:20:18

Het vijftienjarig jubileum van de Moscow Soloists leek dit jaar weinig feestelijk uit te pakken. Chef-dirigent Yuri Bashmet en de achttien strijkers van zijn ensemble hadden na contracten bij EMI, RCA en Sony geen platenlabel meer achter zich. Het nieuwe Engelse label Onyx sprong handig in het gat. Niet zonder succes. De debuut-cd bij Onyx is genomineerd voor een Grammy en snel daarop is een tweede schijfje uitgekomen. Het opvallendste onderdeel vormen Prokofjevs Visions fugitives, een reeks met twintig pianostukken, die Rudolf Barshai en Roman Balashov bewerkten voor strijkorkest. Prokofjev schreef de bundel rond 1915 met de poëzie van die tijd in zijn achterhoofd:
aforistische gedichten die van de hak op de tak springen. Prokofjev componeerde als pendant uiterst korte pianostukken waarin de stemming snel omslaat.
Ze vragen om een omschakelingsvermogen die naar het schizofrene
neigt. Voor één pianist is dat al een behoorlijke uitdaging, laat staan voor achttien strijkers. De Moscow Soloists slagen glansrijk. Zij fraseren en ademen als één man en zoeken ook eensgezind de waanzin op. Al even overtuigend klinkt Stravinsky’s ballet Apollon musagète in de versie voor strijkers uit 1947.

Dimitri van der Werf

Stravinsky, Prokofjev
Apollon musagète (versie uit 1947), Concerto in D. Visions fugitives (bewerking voor strijkorkest)
Moscow Soloists o.l.v. Yuri Bashmet
Onyx 4017

http://www.vanwalsum.com/artists/ms.php

Relevante recensies