Mørk, Truls

2005-11-25 11:36:08

De 44-jarige Noorse cellist Truls Mørk behoort tot de jongere generatie cellisten die flink aan de weg timmeren.
De pers roemde hem in alle toonaarden. Zo jubelde de Financial Times: ‘Mørks cello lijkt zijn stem te zijn geworden’. Mørks staat van dienst is imposant.

In zijn carrière heeft Mørk zich leren kennen als een all-round musicus, maar wel eentje met een warm hart voor het contemporaine repertoire. Want hoewel Mørk met Sir Simon Rattle ook een veelbejubelde opname van Elgars concert maakte, heeft hij vooral veel eer ingelegd met repertoire als Lutoslawski’s concert (dat hij uitvoerde onder leiding van de componist zelf) en Nordheims Tenebrae. Maar ook de wereldpremières van Penderecki’s Concert voor drie celli, Hallgrimssons Celloconcert of Pintschers Celloconcert behoren tot Mørks wapenfeiten.

De zes suites voor cello solo van Johann Sebastian Bach behoren tot het alpha en omega van elke cellist, en om die reden kon ook Mørk daar niet omheen. En zo belicht Mørk eerder de strengheid van Bach dan het lichte en luchtige. Op het gebied van versieringen is de cellist erg terughoudend: hij kiest voor een sobere benadering en laat de muziek erg voor zichzelf spreken, zonder peper of andere kruiden toe te voegen door een onverwachte wending of ornamentering. Opvallend is hoe verzorgd Mørks spel is: nergens valt een onvertogen woord, nergens ook maar het geringste probleem in intonatie - hij staat boven de materie en laat dat horen ook.

Lees de hele Special door Frits de Haen in het Klassieke Zaken Magazine december 2005

http://www.trulsmork.com

Relevante recensies