Mena, Carlos

2007-03-28 11:55:55

Carlos Mena, de stem van Baskenland

Hij zwierf de hele wereld rond. Maar op zijn cd ‘Paisajes del Recuerdo’ keert de Spaanse countertenor Carlos Mena terug naar zijn geboortestreek, het Spaanse Baskenland.

door Cornell Evers

Wie op het internet informatie over Carlos Mena zoekt, kan in verwarring raken. Carlos Mena is namelijk niet alleen de naam van een gevierde countertenor uit Spaans Baskenland, maar ook van een Californische ‘slam poet’ met een grote naam in de hiphop. Of ze elkaar ooit hebben ontmoet? Nee. Of het ooit zal gebeuren? Wie weet. Hoe verschillend hun muzikale achtergronden ook, er zijn overeenkomsten. Beide Mena’s musiceren met hart en ziel. En voor beiden is het begrip identiteit belangrijk.

De dichter Carlos Mena werd geboren in Puerto Rico, groeide op in Brooklyn en bracht als kind zijn zomervakanties door in de Dominicaanse Republiek. Die Spaanse en Afro-Amerikaanse wortels klinken door in zijn muziek: in de Cubaanse invloeden en de Afrikaanse bata-drums op Mena’s cd ‘Hip-hop meditations’, een muzikale reis naar zijn eigen spiritualiteit. Ook de countertenor Carlos Mena is in zijn muziek op zoek naar identiteit en spiritualiteit. Hij werd geboren in 1971 in Vitoria-Gasteiz, hoofdstad van de Spaanse autonome regio Baskenland. Zijn eerste ervaringen als countertenor deed hij op bij masterclasses van Charles Brett. In 1992 vertrok hij naar Zwitserland voor een studie renaissance- en barokmuziek aan de prestigieuze Schola Cantorum Basiliensis (SCB) in Bazel. Daar volgde hij lessen bij Richard Levitt en René Jacobs en raakte hij geïnteresseerd
in middeleeuwse muziek en opera.

Als solist is Carlos Mena verbonden aan ensembles als Al Ayre Español, Ensemble Gilles Binchois, Il Seminario Musicale, Hesperion XX en andere. Daarmee reist hij de wereld rond. Zo trad hij op in het Auditorio Nacional in Madrid, het Konzerthaus in Wenen, de Berliner Staatsoper, de Chapelle Royale in Versailles, Sidney Opera House, Teatro Colón in Buenos Aires, de Alice Tully Hall in New York en de Sakura Hall in Tokyo. Hij gaf cursussen oude muziek aan de Universiteit van Salamanca en zong in 1997 de rol van Orfeus in Gluck’s ‘Orfeo ed Euridice’ in het Teatro Guaira in Brazilië.

Carlos Mena kan letterlijk de hele wereld aan. Met de cd ‘Paisajes del Recuerdo’ keert de tenor echter terug naar zijn geboortestreek. Hij selecteerde 32 liederen van componisten die bij elkaar het hele twintigsteeeuwse Baskenland muzikaal in kaart brengen. Het oudste lied is van Jesús Guridi en stamt uit 1905, de laatste drie, ‘Tres Canciones de Segovia’ van Carmelo Bernaola zijn gepubliceerd in 1997. Daartussen bevinden zich werken van andere belangrijke componisten die een bijdrage hebben geleverd aan de canon van het Baskenland van de vorige eeuw, zoals Andrés Isasi, Francisco Escudero en Aita Donostia. De liederen op ‘Paisajes del Recuerdo’ zijn landschappen van de herinnering. Daar klinkt muziek en worden emoties opgeroepen: tederheid, melancholie, liefde en angst. Deze gevoelens zijn niet typisch Baskisch, ze zijn universeel. Maar op ‘Paisajes del Recuerdo’ klinkt langs die weg van de algemeenheid in elk van de liederen tevens de cultuur en de hoogstpersoonlijke stem van het Baskenland door: datgene wat men identiteit noemt. In dit geval valt die samen met de identiteit van de zanger. Begeleid door de pianiste Susana García de Salazar zingt Carlos Mena de liederen met een helder vloeiende stem die recht uit zijn hart lijkt te komen, zijn Baskische hart. Het is een stem die spreekt van een grote liefde, voor een land, voor muziek.

diverse Baskische componisten
Paisajes del Recuerdo
Carlos Mena, Susana García de Salazar
HMI 987073

http://www.goldbergweb.com/en/interpreters/vocals/10582.php

Relevante recensies