Lang, Lang

2006-08-13 17:38:32

Lang Lang zet trend in China

Het pianowonder Lang Lang heeft al vele wensen zien uitkomen. Maar ook zijn grootste droom is nu werkelijkheid geworden: een optreden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2008 in Peking. In een wit glimmend jasje speelde hij voor 90.000 toeschouwers en ongeveer 4,5 miljard tv-kijkers de sterren van de hemel. Als extra aandachtstrekker zat naast hem op de pianokruk een zevenjarig meisje dat nog maar een jaar pianoles had. De klavieratleet bracht een stuk uit zijn geboorteland China. Lang Lang over zijn grote succes in het Olympisch stadion: ‘Het was alsof ik in het universum zat, met de planeten om mij heen.’
Het Lang Lang-effect is tot het dagelijks leven in China doorgedrongen. In de straten van Peking dringen talrijke fans zich gillend aan hem op, knippen foto’s met hun mobiele telefoon en smeken om een handtekening. Ook het merk Lang Lang is geboren. Speciale Lang Lang-schoenen zijn sinds juli 2008 op de markt: sneakers van Adidas met Lang Lang in het Chinees op de zijkant en een pianopedaal op de zool. Daarnaast heeft de pianist zijn oeuvre verrijkt met twee autobiografi eën, waaronder een ‘voor jonge lezers’.
De Chinese ster, inmiddels woonachtig in de Verenigde Staten, trekt tijdens zijn najaarstournee met vooraanstaande Amerikaanse symfonieorkesten langs uitverkochte zalen. Tussendoor signeert hij zijn boeken. Tegelijkertijd gaan zijn cd’s wereldwijd als zoete broodjes over de (digitale) toonbank.
Maar Lang Lang is meer. Naast zijn status als gevierd pianist is hij een rolmodel voor de jeugd. Vele jonge kinderen in Chinese concertzalen luisteren naar zijn virtuoze kunsten. Hun ouders hopen op eenzelfde voorspoedige carrière voor hun kroost. En Lang Lang is graag bereid zich tot piano-idool te laten bombarderen. Hij coacht jonge mensen en kiest toegankelijke muziek voor zijn concerten. Met zijn moderne kleding, hippe kapsel en open houding lijkt het erop dat hij hét goede voorbeeld geeft. Op die manier fungeert hij als een uitstekende ambassadeur van klassieke muziek.
Zijn nieuwe cd bevat muziek die jonge mensen zeker aanspreekt: de romantische Pianoconcerten van Chopin. Met het lyrische, langzame deel van het Pianoconcert nr. 2 in f zal hij menige tiener aan het zwijmelen brengen. Het Pianoconcert nr. 1 in e beheerste hij al op zijn dertiende. Hij won er een concours mee in Japan. Nu hij twee keer zo oud is, zet hij een volwassen versie van het werk op zijn naam.
De pianoster wil vooral de poëzie in de muziek van Chopin overbrengen. Hij vindt dat hedendaagse musici veel kunnen leren van oude meesters als Chopin: ‘Ik laat me inspireren door de grootmeesters en ontwikkel zo mijn eigen muzikale persoonlijkheid.’ In de versie van Lang Lang klinkt Chopins taal warm, zeker met de subtiele begeleiding door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Zubin Mehta. Komend seizoen toert Lang Lang met Chopins pianoconcerten over de hele wereld, onder andere met de Wiener Philharmoniker. In mei is hij te gast in Nederland bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij Chopins Tweede Pianoconcert vertolkt. Aansluitend volgt een tournee met het KCO naar Athene, Napels en Turijn. In juni 2009 keert hij terug naar Amsterdam voor een recital in de Grote Zaal in de serie Meesterpianisten. Het succesverhaal van Lang Lang is compleet. Met zijn zangerige spel en zijn fabuleuze techniek bewijst hij zijn meesterschap keer op keer.

Frédéric Chopin
The piano concertos
Lang Lang, Wiener Philharmoniker o.l.v. Zubin Mehta
DG 002894777449

http://www.langlang.com

Relevante recensies