Jussen, Lucas en Arthur

2015-09-23 00:00:00

De Nederlandse broers Lucas en Arthur Jussen zijn veelbelovende jonge pianisten die ondanks hun jeugdige leeftijd al een stevige ervaring hebben opgebouwd in het internationale concertcircuit. Zowel als duo als solist worden Lucas en Arthur door pers en publiek geprezen.

In hun geboorteplaats Hilversum kregen ze hun eerste pianolessen van Leny Bettman. Lucas (1993) drong in 2001 door tot de finale van de Rotterdamse Piano Driedaagse en tijdens het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent in 2004 werd Arthur (1996) gekozen tot ‘Jong muziektalent van het jaar’. In 2005 studeerden de broers op uitnodiging van de Portugese meesterpianiste Maria João Pires bijna een jaar in Portugal en Brazilië. In de jaren daarna hadden ze zowel les bij Pires als bij twee gerenommeerde Nederlandse docenten: pianopedagoog Jan Wijn nam hen onder zijn hoede en bij Ton Hartsuiker verdiepten ze zich in 20ste-eeuwse muziek. In 2011 ontvingen Lucas en Arthur de eerste Concertgebouw Young Talent Award en in 2013 de publieksprijs van Festspiele Mecklenburg-Vorpommern.

Lucas en Arthur hebben opgetreden met nagenoeg alle Nederlandse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en de Radio Kamer Filharmonie. Daarnaast hebben zij gespeeld met gerenommeerde internationale orkesten zoals het Dallas Symphony Orchestra en Hong Kong Philharmonic Orchestra, beiden gedirigeerd door maestro Jaap van Zweden, het London Chamber Orchestra, het MDR Sinfonie Orchester en het Shanghai Symphony Orchestra. Zij werkten samen met dirigenten als Claus Peter Flor, Elihu Inbal, Jan Willem de Vriend, Stéphane Denève, James Gaffigan en Frans Brüggen. Lucas en Arthur speelden met diverse vermaarde musici waaronder de Chinese sterpianist Lang Lang, met wie Lucas tijdens het Prinsengrachtconcert van 2006 het podium deelde. In oktober 2013 verzorgden ze de wereldpremière van Together, een stuk voor twee piano’s dat Theo Loevendie speciaal voor hen heeft geschreven.

Naast hun orkestrale concerten zijn de broers ook bekend en vermaard om hun recitals. Ze hebben opgetreden in zowel de Meesterpianisten als de Robeco series van het Concertgebouw en hebben diverse concerten gegeven op uitnodiging van de voormalige Koningin Beatrix. In juni 2014 vergezelden Lucas en Arthur koning Willem-Alexander en koningin Maxima op hun eerste staatsbezoek aan Polen. Ze hebben opgetreden in de meeste zalen in Nederland en hebben daarnaast in concertzalen en op festivals in Europa opgetreden, zoals München (Herkulessaal), Schloss Elmau, Rheingau Musik Festival en het vermaarde Festival de Piano de La Roque d’Anthéron. Internationale tours brachten hen ook buiten Europa naar Japan (2012), China (2013) en Zuid Korea (2014).

In het seizoen 2014/2015 zullen Lucas en Arthur diverse Nederlandse recitaltours ondernemen, alsook recitals in Seoul (Zuid Korea), Herdecke (Duitsland) en een serie recitals voor Festspiele Mecklenburg-Vorpommern. In dit seizoen zullen zij ook hun solo debuut maken bij het Rotterdams Filharmonisch Orkest (Lucas) en het Residentie Orkest (Arthur), en gaan ze samen door Nederland op tournee met Amsterdam Sinfonietta in het voorjaar van 2015.

In 2010 tekenden Lucas en Arthur een langlopende platendeal met Deutsche Grammophon. Hun debuut cd met werken van Beethoven, die hetzelfde jaar werd uitgebracht, verwierf platina status een ze sleepten er bovendien de Edison Klassiek Publieksprijs mee in de wacht. Na een succesvolle Schubertopname (gouden status) hebben ze hun derde cd Jeux gewijd aan Franse pianomuziek, met werken van Fauré, Ravel en Poulenc.

Na twee jaar studie bij Menahem Pressler in de Verenigde Staten, studeert Lucas momenteel bij Dmitri Bashkirov aan de Escuela Superior de Música Reina Sofia te Madrid, waar hij juli jongstleden uit handen van de Spaanse koningin Sofia de prijs ‘Beste pianotrio schooljaar 2013 /2014’ in ontvangst heeft mogen nemen. Arthur studeert aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn.

http://www.arthurjussen.nl/

Relevante recensies

260 1.arthurlucasjusssen2017borggreve17