Jong, Euwe en Sybolt de

2009-12-13 20:24:11

Nieuwe Selectie Bachcantates voor orgel vierhandig
Muziek voor orgel à quatre mains moet je met een lampje zoeken. De Groningers Euwe en Sybolt de Jong hebben daar wat aan gedaan. Eigenhandig maakten ze arrangementen van cantates van Bach. Deze worden gepresenteerd in een serie van zes cd’s. De vierde uit de reeks is zojuist verschenen.

Door Jos van der Zanden

Bij Bachs cantates dicteert de tekst vaak het muzikale verloop. Maar verrassenderwijs zijn nstrumentale versies minstens even genietbaar, zo blijkt uit de nieuwe opname van de organisten Euwe en Sybolt de Jong. Bach zelf stak zijn muziek trouwens ook geregeld in een ieuw jasje. Door het abstractieniveau van het stemmenweefsel gaat er weinig van de werking verloren. Bij de orgelversies van de broers lijkt het soms alsof je nieuw opgedoken eesterwerken hoort.
Drie jaar geleden begonnen Euwe en Sybolt de Jong aan hun project, waarin ze geen complete antates spelen, maar opeenvolgingen van losse delen daaruit, min of meer at random gekozen n met wisselende orgelregistraties gekleurd. Eerdere cd’s zijn opgenomen in Bolsward, eeuwarden en Kampen, ditmaal werd de Groningse Martinikerk afgehuurd.
De klank van het Schnitger-orgel daar is geknipt voor dit soort bewerkingen. De opnamen zijn fraai in balans en vooral de snelle, lichter geregistreerde delen zijn een genot voor het oor. Het spel van de De Jongs is modern, soepel en ritmisch. Wel zijn sommige registraties nogal bont, alsof alle mogelijkheden van het orgel ten volle moeten worden gedemonstreerd.
Aan tal van details is op te maken dat de cd’s con amore zijn gerealiseerd. De reeks is tot in de puntjes verzorgd: lay-out, tekst, vertaling, hoesontwerp, het oogt allemaal voorbeeldig en professioneel. Van de gespeelde stukken zijn zelfs korte analyses opgenomen, met notenvoorbeelden en al.

Johann Sebastian Bach
Bach Cantatas: cantata movements for organ four hands
Euwe en Sybolt de Jong
WM210909

http://www.dejongdejong.nl