Järvi, Paavo

2006-07-15 09:55:19

Paavo Järvi speurt naar de ware Grieg

Grieg, was dat niet die kleine man met dat beperkte repertoire? Paavo Järvi helpt ons uit de droom. Op zijn nieuwe cd met het Nationaal Symfonieorkest van Estland plaatst hij zelden gespeelde werken van de Noor naast de vertrouwde Holberg Suite en legt zo onvermoede kanten van de componist bloot.

Wat liefde voor het onbekende repertoire betreft, is de Järvi appel niet ver van de boom gevallen. Paavo Järvi (43) heeft niet alleen de passie voor muziek en dirigeren van zijn beroemde vader Neeme geërfd, maar ook de nieuwsgierigheid naar onbekende werken van hem overgenomen.
Paavo Järvi is dus niet een dirigent van de gangbare paden. En hoewel het Nederlandse gezegde luidt ‘onbekend maakt onbemind’, geldt voor muziek eerder het omgekeerde: wie het onbekende aandurft, maakt kans op mooie ontdekkingen
waar je van blijft houden. Paavo Järvi dirigeert op zijn nieuwste cd het Estlands Nationaal Symfonieorkest in een geheel aan Grieg gewijd programma, met naast de geliefde Holberg Suite ook minder bekende orkestwerken van de populaire Noorse componist, zoals de Symfonische dansen op. 64 en een orkestbewerking van zijn Noorse dansen op. 35.
Järvi is sinds 2001 muzikaal directeur van het Cincinnati Symphony Orchestra, waar hij zijn eigengereide programmering doorzet. In september zal hij aantreden als muzikaal directeur van het Radio Symfonie Orkest in Frankfurt. Verder is hij artistiek directeur van de Deutsche Kammerphilharmonie.
Hoewel Paavo Järvi in 1980 uit Estland vertrok en nu in Amerika woont, vergeet hij zijn banden met zijn vaderland niet. Hij zet zich in voor muziek van levende Estlandse componisten onder wie Pärt, Tubin en Tüür, wier werk hij vaak vastlegt met het Nationaal Symfonie Orkest van Estland, hetzelfde waarmee hij nu de Grieg-cd heeft opgenomen.
Wie Grieg zegt, zegt Peer Gynt en Pianoconcert. Maar de Noor heeft meer geschreven. Grieg, die heel klein van postuur was (1,52 meter lang), is de meester van de kleine vorm. Je zou hier bijna een causaal verband willen zien. Hij heeft geen symfonie geschreven, geen opera, geen andere grootschalige composities. Sterker nog, zijn orkestrale oeuvre telt slechts 15 werken, tegenover 150 liederen en talloze pianostukken. Kenmerkend voor Griegs muziek is de melodie die altijd superieur regeert. Opzwepend, vrolijk, melancholisch of weemoedig – de melodie is de koningin. Een koningin gekleed in mooie harmonieën. Zijn muziek is meestal geënt op Noorse volksmuziek, typerend voor het midden van de negentiende eeuw. Het was de tijd van het Europees nationalisme en de componisten bleven niet achter: zij gingen op hun beurt op zoek naar hun nationale muziekwortels.
Zo biedt de cd van Paavo Järvi ons de zelden gespeelde Symfonische dansen op. 64, die bruisen van Noorse volkselementen. Maar ook de bewerkingen van de liederen Heart’s wound en het hartverscheurende, melancholieke Last spring (op. 34 nrs. 1 en 2) gaan met hun Noorse droefheid door merg en been, zeker in deze meeslepende interpretatie. De cd wordt afgesloten met de bekende Holberg Suite, maar dan wel in een uitermate frisse uitvoering.

Doron Nagan

Grieg
Norwegian dances
Estonian National Symphony
Orchestra
Paavo Järvi, dirigent
Virgin Classics 0946 3447222 7

http://www.paavojarvi.com/

Relevante recensies