Jansen, Janine

2006-10-04 11:38:32

Janine Jansen: “Bij Beethoven moet alles perfect zijn.”
De eigenzinnige programmakeuze en de constante hoge kwaliteit van het spel van Janine Jansen dwingen steeds meer respect af. Ze is inmiddels uitgegroeid tot een ster met een eigen magazine, ze wint het in populariteit van rockhelden en er staat zelfs een bioscoopfilm over haar leven op stapel. Desondanks blijft ze zichzelf: een violiste voor wie de muziek altijd op de eerste plaats komt.

Door Doron Nagan

Het onvoorstelbare is gebeurd: klassiek verslaat rock. De Nederlandse klassieke vioolkoningin Janine Jansen heeft de Nederlandse rockkoningin Anouk van haar eerste plaats verstoten als best verkopende artiest in de Nederlandse iTunes Music Store. Jansen staat nu op nr. 1 met haar nieuwste cd met de vioolconcerten van Beethoven en Britten. Het gebeurt zelden dat een klassieke musicus een plaats in de internettop bereikt. Janine Jansens prestatie is des te opmerkelijker omdat ze op haar jongste cd heeft gekozen voor de combinatie van de vioolconcerten van Beethoven en Britten, een selectie die op één cd niet gebruikelijk is. Die repertoirekeuze is typerend: Jansen is een eigenzinnige violiste die haar eigen plan trekt en het ongewone niet schuwt. De twee vioolconcerten op deze cd hebben iets gemeen, vindt Jansen: ‘Beide zijn geniale werken met een zeer sterke boodschap. Maar verder vormen ze twee volkomen verschillende klankwerelden. Beethoven is transparant, open. Je hoort elke noot. Daarom móét alles perfect zijn. Britten is veel meer virtuoos, lastiger en vergt juist een heel warm en diep geluid.’
Vandaar dat de violiste, met die typische Jansen-vastberadenheid, bewust heeft gekozen om de twee concerten met twee verschillende orkesten op te nemen, maar wel met dezelfde dirigent, Paavo Järvi. Voor Beethoven koos Jansen voor Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen waarvan Paavo Järvi chef-dirigent is. ‘Ik heb de Beethovensymfonieën op cd en live met Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen gehoord en was zeer onder de indruk van de transparante klank van het orkest in deze muziek. De combinatie van dit orkest met Järvi in Beethoven is uniek’, zegt Janine Jansen. ‘Voor mij was het volkomen duidelijk dat ik Beethoven met deze mensen wilde opnemen.’ Voor Britten koos ze een Engels orkest dat dicht bij de muziek van Benjamin Britten staat, het London Symphony Orchestra: ‘Zij hebben het perfecte geluid voor dit werk – warm en intens.’
Jansen leerde Brittens Vioolconcert tien jaar geleden kennen toen het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest haar vroeg als soliste in dit werk. ‘Als je nog een jonge, beginnende violiste bent, zeg je geen nee. Je grijpt alles aan. En ik werd meteen verliefd op dit concert. Het is een intense compositie, geschreven in 1939 in Amerika. Het was de tijd van de Spaanse Burgeroorlog. Je hoort dan ook hoe de muziek de angst van die periode weerspiegelt’, zegt ze.
De vertolking van beide werken op haar nieuwe cd is verbluffend.
Britten klinkt subliem en Beethovens Vioolconcert wordt ontdaan van elke overbodige ballast. Janine Jansen brengt het werk terug naar wat het is: een meesterwerk, ontsproten aan de lyrische ziel van Beethoven. Haar spel is de vleesgeworden zang. Hypnotiserend! De wereld heeft tot nu toe weinig violisten van dit kaliber meegemaakt.

Beethoven, Britten
Vioolconcerten
Janine Jansen, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, London Symphony Orchestra o.l.v. Paavo Järvi
DECCA 002894782111 095472VKZ

http://www.janinejansen.com

Relevante recensies