Huelgas Ensemble

2017-07-24 22:53:33

Het Huelgas Ensemble is nu al meer dan veertig jaar een van Europa’s meest gerenommeerde groepen voor de uitvoering van de polyfone muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Het ensemble staat wereldwijd bekend voor zijn steeds originele programmeringen van veelal onbekende werken. De invalshoeken die het ensemble hanteert en de intonatiezuiverheid verbazen steeds weer het publiek.

Het Huelgas Ensemble treedt op in zowat alle belangrijke muziekcentra van de wereld waaronder de BBC-proms in London, het Lincolncenter in New York, de Cité de la musique in Parijs, de Berlijnse Filharmonie, de Fundação Calouste Gulbenkian in Lisboa, het Centro Cultural de Belem (Lisboa). Het ensemble is ook regelmatig te gast op alle belangrijke festivals oude muziek waar het dan dikwijls optreedt in zijn "natuurlijke omgeving" van onbekende oude kapellen, kerken en kloosters en zo via de concerten een interdisciplinaire brug bouwt tussen architectuur en polyfonie. In de schoot van Bozar in Brussel geeft het Huelgas ensemble nu al meer dan twintig jaar een jaarlijkse cyclus van drie druk bijgewoonde concerten.

De interpretatie van het Huelgas Ensemble wordt dooraderd met een gedegen kennis van de esthetische opvattingen van de muziek- en zangpraktijk van de middeleeuwen en de renaissance. Stemmen in pers en media loven steeds weer de spontane levendigheid en buitengewone helderheid waarmee het Huelgas Ensemble zijn repertoire brengt en waarmee het voortdurend nieuwe normen vestigt. Precies deze muzikale kwaliteiten zijn er de oorzaak van dat steeds meer en meer hedendaagse componisten het Huelgas ensemble vragen om hun werken uit te voeren (o.a. Rihm, MacMillan).

De discografie van het Huelgas ensemble bevat nu al meer dan zestig opnamen met vocale en instrumentale werken vanaf de dertiende tot het einde van de zestiende eeuw van o.a. Dufay, Brumel, de Rore, Richafort, de Kerle, Ferrabosco, Palestrina, Lassus en Ashewell. Opnamen werden gemaakt voor Seon, Sony Classical, Harmonia Mundi France en Deutsche Harmonia Mundi. De discografie voor 2012-2014 bevat o.a. het Eton Choirbook, de Melanges van Claude Le Jeune, het oor van Zurbáran en de opname van "Et Lux", een werk van de Duitse componist Wolfgang Rihm voor acht stemmen en strijkkwartet.

Onderscheidingen: verschillende Caecilia-prijzen van de Belgische muziekpers, alsook de "Choc du Monde de la Musique", de "Edisonprijs", de "Cannes Classical Award" voor oude muziek, de "Prix in Honorem" van de Académie Charles Cros, de "Carrièreprijs" van de Vlaamse klassieke radio "Klara", een prijs van de "Europese Radio-Unie" en van de Canadese Radio, de "Preis der deutschen Schallplattenkritik", de Duitse "ECHO Klassik" - prijs in de jaren 1994, 1997, 2010 en 2011, verscheidene "Diapason d'Or" voor diverse opnamen en de "Diapason d'Or de l'année 2014" en de "Diapason d'Or de l'année 2015". De meest recente onderscheiding is een ‘Choc du mois’ van het tijdschrift ‘Classica’ in februari 2017 en een ‘Preis der deutschen Schallplattenkritik’ (Bestenliste 1/2017) voor de -opname ‘The mirror of Monteverdi’.

http://www.huelgasensemble.be

Relevante recensies

Huelgas ensemble cirkel1