Gabetta, Sol

2007-02-20 20:46:49

Sol Gabetta bijt spits af in Rotterdamse topserie

‘Het Beste van het Beste’: zelfverzekerder kan het motto van de serie Wereldberoemde Orkesten in de Rotterdamse Doelen niet zijn. Het worden heel bijzondere concerten in de als nieuw blinkende Grote Zaal: Charles Dutoit dirigeert het Royal Philharmonic Orchestra (20 oktober), Philippe Herreweghe presenteert l’Orchestre des ChampsÉlysées (16 maart) en Mikhail Pletnev komt het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeren (22 mei).
De dirigent Charles Dutoit geeft op 20 oktober het eerste concert in de prestigieuze serie Wereldberoemde Orkesten. Hij heeft een aantrekkelijk programma samengesteld waarin zijn liefde voor het Franse repertoire naar voren komt.
En hij brengt mee... de jonge Argentijnse Sol Gabetta, die op haar Guadagnini-cello uit 1759 het concert van Edward Elgar zal spelen. Een werk dat voor eeuwig verbonden lijkt te zijn aan wijlen Jacqueline Dupré, wier onvergetelijke opnamen een norm hebben gesteld waarmee Sol Gabetta graag de uitdaging aangaat. Dat kan de in Basel wonende 28-jarige celliste wel worden toevertrouwd.
Als peutertje al zong ze een werkje van Vivaldi foutloos na. Ze won allerlei prijzen en bouwde een internationale solocarrière op. Haar discografie werd pas nog verrijkt door mooie RCA-opnamen van Sjostakovitsj (Tweede celloconcert en Sonate) en Hofmann - Haydn - Mozart, met onder andere een cellobewerking van Mozarts Hoboconcert KV 314.
Wie brengt Dutoit nog meer mee...? Het Royal Philharmonic Orchestra uit Londen. Het is ooit opgericht door de legendarische Sir Thomas Beecham, die het zo sterk naar zijn inzichten kneedde dat het voor zijn opvolgers moeilijk werd er greep op te krijgen.
Gelukkig behoren die perikelen allang tot het verleden. Sinds de jaren tachtig gaat het uitstekend met het orkest. Het was in 1986 het eerste dat zijn eigen cd-label oprichtte, RPO Records, en daarmee een trend zette. Voor de ambities van Charles Dutoit, nu 73 jaar, maar nog altijd actief in het centrum van het muziekleven, is het prestigieuze orkest een heel geschikt vehikel.
Zoals alle topdirigenten is de Zwitser Dutoit een kosmopoliet die overal ter wereld thuis is. Het langst, een kwarteeuw, heeft hij voor het Orchestre Symphonique de Montréal gestaan. Hij bouwde het uit tot het belangrijkste Canadese orkest. Daarnaast had hij een jarenlange relatie met het Orchestre National de France en het Philadelphia Orchestra. Wat dirigeert hij...? Het wordt een Brits-Frans-Tsjechisch programma, want naast Elgar zal Dutoit zich wijden aan een van zijn specialiteiten: Ravel, wiens Ma mère l’oye op het programma staat. Zijn Decca-opname van dit werk met het orkest van Montréal is exemplarisch en we mogen dus uitkijken naar het Rotterdamse optreden. De avond wordt afgesloten met de Nieuwe Wereld-symfonie van Dvorák, zodat er ook nog een Amerikaans tintje aan te pas komt. Daarmee krijgen we drie verschillende facetten te horen van het RPO en zijn dirigent. Het zou wel eens kunnen dat er met ‘het beste van het beste’ niets te veel is gezegd.
Trouwens: Sol Gabetta komt dit seizoen nog eens in de Doelen. Op 18 t/m 21 maart 2010 speelt ze opnieuw Elgar, maar dan met ons eigen Rotterdams Philharmonisch Orkest.

door Gerard Scheltens

Hofmann, Haydn, Mozart
Celloconcerten
Sol Gabetta, Kammerorchester Basel o.l.v. Sergio Ciomei
Sony 88697547812

http://www.solgabetta.com

Relevante recensies