Dessay, Natalie

2006-03-10 17:35:26

Antidiva Natalie Dessay

Er is iets vreemds aan de hand met Natalie Dessay. De Franse coloratuursopraan zingt de sterren van de hemel, maar haar naam komt zelden voor in een rijtje met operadiva’s die er anno 2007 toe doen. En niet omdat er betere solisten zijn. Integendeel. Natalie Dessay wordt door een ieder die het weten kan beschouwd als de absolute top in het lichtere stemtype. Haar nieuwe cd ‘The miracle of the voice’ en haar DVD ‘Greatest moments on stage’ tonen dat onomstotelijk.

door Paul Janssen

Het antwoord op de afwezigheid van Dessay in het collectieve geheugen van de operaliefhebbers is simpel: de zangeres is wars van sterallures en zelfs haar eigen cd’s of de promotie daarvan hebben geenszins haar aandacht. Ze is gelukkig getrouwd, moeder van twee kinderen en ja, ze zingt wel eens in een operahuis. De grootste antidiva wordt ze genoemd en dat is misschien wel een terechte titel. Met iets meer flair, iets meer representatie, iets meer glamour zou de hele wereld aan haar voeten liggen. Nu zijn het slechts de kenners en gelukkige muziekjournalisten die binnen de kortste keren verliefd op haar worden, want een iets meer dan oppervlakkige blik op haar geweldige stem en haar performance is voldoende om geheel voor de bijl te gaan.

Inderdaad, ook ik ben verliefd op Natalie Dessay. Of beter gezegd: op haar stem. Vooral als ze in het Frans, in haar moedertaal zingt, is er geen kruid tegen gewassen en krijg ik een week, vlinderend gevoel in mijn buik. Bij haar juist verschenen dubbelaar ‘The miracle of the
voice’ begint het al meteen met het eerste nummer van deze grotendeels Franse cd ‘Où va la jeune hindoue’ uit de tweede acte van Leo Delibes’ opera Lakmé, een van haar vele glansrollen en hier afkomstig van de allermooiste Lakmé-opname die er is. Ook de rest is een onthutsende ‘the best of…’ die op alle mogelijke manieren de kwaliteiten van de Française blootlegt. Iedere keer weer, want het gemak waarmee deze coloratuursopraan tot in de hoogste regionen over de noten glijdt, doet je als luisteraar belanden in een virtuele achtbaan vol emoties. En het houdt maar niet op. Offenbach, Meyerbeer, Massenet en op de tweede cd Strauss, Stravinsky en een meesterlijke Koningin van de Nacht, het is mooi, mooier, mooist. En dan te bedenken dat Nathalie Dessaix, zoals ze in haar jeugd heette, eerst actrice wilde worden en de ‘h’ in haar voornaam liet vallen uit bewondering voor Natalie Wood.

Dat in Dessay ook een uitstekend actrice schuilt, laat ze zien op de eveneens net verschenen DVD ‘Greatest moments on stage’. Eenzelfde ‘the best of…’, nu met plaatjes. Maar liefst drie keer zet ze een prachtige Olympia uit Offenbachs ‘Les contes d’Hoffmann’ neer, de rol waarmee ze begin jaren negentig de aandacht op zich vestigde. En maar liefst drie keer weet ze heel andere accenten te leggen. Ook haar Koningin van de Nacht, een rol die ze inmiddels achter zich heeft gelaten, is een waar feest. En dan is er nog veel meer. Dus mocht u Natalie Dessay de afgelopen jaren over het hoofd gezien hebben, dan is dit het moment om tot over uw oren verliefd te raken.

Diverse Componisten
The Miracle of the Voice
Natalie Dessay (sopraan)
Virgin Classics 363332 2 9
Greatest moments on stage
Natalie Dessay
Virgin Classics 6 363339 9 DVD

http://www.chez.com/dessay/

Relevante recensies