del Mar Bonet, Maria

2009-06-25 20:21:21

Maria del Mar Bonet jubileert

De Catalaanse zangeres Maria del Mar Bonet geeft iedere zomer een openluchtconcert op het historische Plaça del Rei, het Koningsplein, in Barcelona. In 2001 vierde zij daar met een gloedvol optreden, opgedragen aan de paradijselijke Raixa-tuin op Mallorca, het 25-jarig lustrum van deze traditie. Een registratie van dit concert is nu uit op cd.

door Cornell Evers

In de rest van de wereld mag ze dan minder bekend zijn, in Spanje en dan vooral in Catalonië is de zangeres Maria del Mar Bonet een fenomeen. Ze werd er meerdere malen gehuldigd en ontving diverse onderscheidingen voor haar bijdragen aan de cultuur van het land. Toch zijn er ook tijden geweest dat Maria del Mar Bonet met name door de machthebbers van Spanje minder werd gewaardeerd. Ze arriveerde in 1967 in Barcelona, afkomstig van Mallorca, het eiland waar ze was geboren en opgegroeid en waar ze als kind de traditionele liederen van de Balearische eilanden had leren zingen. In Barcelona begon ze op te treden met Els Setze Jutges, een groep Catalaanse zangers en liedjesschrijvers.
Maria del Mar Bonet werd onder andere populair met ‘Què volen aquesta gent?’, ‘Wat willen die lui?’ Tot de censoren van het dictatoriale Franco-regime ingrepen. ‘Què volen aquesta gent?’ werd verboden. Het kon haar succes niet stoppen. In 1971 behaalde een van haar platen, met daarop de liederen ‘L’àguila negra’ en ‘No voldria res més ara’, in Spanje de gouden status. Enkele jaren later gaf ze haar eerste serie concerten op het historische Plaça del Rei in Barcelona. Haar faam groeide. Ze werkte met uiteenlopende internationale grootheden als de Bretonse harpspeler Alan Stivell, de Braziliaan Milton Nascimento en de Griekse componist Mikis Theodorakis en nam muziek op met het Ensemble de Musique Traditionelle de Tunis. Behalve in Spanje is Maria del Mar Bonet een beroemdheid in Frankrijk. Ook met Nederland heeft de zangeres een warme band. In 1998 presenteerde zij Arenal, een voorstelling die haar liederen combineert met choreografieën van de danser Nacho Duato. Deze show, die zijn première beleefde bij het Nederlands Dans Theater, toerde uitgebreid door Nederland, Japan, Zweden, Denemarken en Spanje. In de zomer van 2001 vierde Maria del Mar Bonet het 25-jarig jubileum van haar recitals op het Plaça del Rei in Barcelona, de plek waar zij jaar in jaar uit had opgetreden met musici afkomstig uit alle windstreken van de wereld. Samen met de componist Joan Valent en zijn Ars Ensemble nam zij daar live het album Raixa op, genoemd naar de gelijknamige tuin in het dorpje Bunyola, niet ver van haar geboortestad Palma de Mallorca.
De cd van dit concert is een hommage aan de paradijselijke atmosfeer van deze tuin, waarvan de ontstaansgeschiedenis teruggaat tot de tijd van de Moorse overheersing. Met haar warme stem zingt zij de liederen en gedichten die haar terugvoeren naar de paden en landschappen waar zij als kind vaak speelde. Behalve een ode aan de tuin uit haar jeugd, is de cd ook een lofzang op het Plaça del Rei met zijn middeleeuwse gebouwen waarvan zij lang geleden droomde dat zij er ooit zou zingen. En dat deed ze, meermalen. In juli 2001 zong Maria del Mar Bonet op ‘haar’ Plaça del Rei, ‘Les veus de Raixa’ en ‘Sempre hi ha vent’ naast volksliederen uit Mallorca en Menorca, krachtig en gepassioneerd. Een ware koningin.

Maria del Mar Bonet
Raixa
World Village WV 498027

http://www.eyefortalent.com/index.cfm/fuseaction/artist.detail/artist_id/41

Relevante recensies