Blechacz, Rafal

2007-10-01 16:07:53

Rafal Blechacz, meester van het klavier

Het lijkt wel of ze steeds jonger worden, de meesters aan het klavier. Nauwelijks twintig was Rafal Blechacz toen hij in 2005 de gouden medaille won op het meest prestigieuze pianoconcours ter wereld, het Chopinfestival in Warschau. Inmiddels is hij alom gevierd, een meester onder de meesters. Op 7 oktober speelt hij dan ook in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw, naast Ciccolini, Thibaudet, Volodos, Perahia, Andsnes en andere grootheden.

door Jos van der Zanden

Jury en publiek waren het in 2005 roerend eens: Rafal Blechacz was de waardige opvolger van zijn landgenoot Krystian Zimerman - die dertig jaar eerder dezelfde prestatie had geleverd. Na de vertolking door Rafal Blechacz van het Eerste pianoconcert van Chopin barstte een ware ovatie los. Met kop en schouders stak de jonge Pool uit boven de concurrentie. Geen enkele andere pianist deed de laatromantiek van Chopin op een zo verfi jnde, dromerige, elegante en melancholieke wijze herleven.

De medaille opende voor Blechacz allerlei deuren. Toch wist hij al wat winnen was. In eigen land had hij het Artur Rubinstein Concours gewonnen in Bydgoszcz (2002) en in Japan het Internationale Pianoconcours van Hamamatsu (2003). In Bydgoszcz studeert Blechacz ook tegenwoordig nog, begeleid door de pedagoge Katarzyna Popowa- Zydron. Hij realiseert zich dat hij nog midden in een leerproces staat, dat er nog veel te doen is. ‘Ik wil niet te veel concerten geven, hooguit 35 tot 40 per jaar. Ik moet hard werken aan repertoire-uitbreiding. Je moet mensen iets nieuws kunnen bieden en dat vergt tijd en voorbereiding. Daarom breid ik voorlopig het aantal concerten niet uit.’

Repertoire, inderdaad, dat zou een achilleshiel kunnen zijn. Alle prijzen die hij won en alle concerten die hij momenteel wereldwijd geeft (op 2 oktober trouwens ook in Enschede), staan in het teken van Chopin. Wie de toekomst wil veiligstellen in het wereldje van internationale meesters, moet een stevige repertoirelijst hebben. Lastig, als er van alle kanten aan je wordt getrokken.

Door cd-labels bijvoorbeeld. Het meest gerenommeerde, Deutsche Grammophon, heeft zich al bij Blechacz gemeld. In mei vorig jaar zwaaiden ze met een contract: of hij de komende vijf jaar exclusief voor ze wil spelen, te beginnen met een Chopin- cd. Blechacz tekende – wie zou dat niet doen? – maar de bescheiden pianist loopt niet met zijn hoofd in de wolken. Studeren, repertoire uitbreiden, stijlen beheersen, technieken verbeteren: hij beseft dat hij nog een lange weg moet gaan. Intussen is de debuut-cd daar. De Preludes op.28 van Chopin zijn om van te smullen. In het spel meen je iets van de introvertheid van Blechacz terug te horen. Menige prelude klinkt als een overpeinzing. Zijn grootste kwaliteit ligt in de beheersing van dynamische schakeringen en een weergaloos legato, zonder hulp van het pedaal. Melodieën zijn zangerig, met weidse arsis-thesisfi guren. Maar wie meent dat de refl ectieve Blechacz niet kan uitpakken, heeft het mis. Hier en daar is hij een furie, met hemelbestormende tempi en een onweerachtig fortissimo. De cd is gelukkig niet stuk gemonteerd. Kleine oneffenheden bleven gehandhaafd. Maar er gaat geen nootje verloren.

Frederic Chopin
De Preludes op. 28
Rafal Blechacz, piano
DG 00289 477 6592

Nu €9,- korting met de bon uit de Aangenaam Klassiek… Editie 2007 (Geldig t/m 31 januari 2008)

http://www.blechacz.net/?nodeid=home&lang=EN

Relevante recensies