Wunderlich, Fritz

2015-11-17 00:00:00

Friedrich Karl Otto (Fritz) Wunderlich, (Kusel, (Pfalz), 26 september 1930 – Heidelberg, 17 september 1966) was een Duits zanger (lyrische tenor). Hij kwam uit een muzikaal gezin, zijn vader Paul was cellist, kapelmeester en koordirigent. Zijn moeder Anna was violiste. Hij had een heldere stem met een bereik van ruim twee octaven.

Wunderlich studeerde van 1950 tot 1955 aan de Musikhochschule te Freiburg en direct aansluitend werd hij verbonden aan de Staatsopera van Stuttgart, daar kwam in 1958 de opera van Frankfurt en in 1960 die van München bij.

In 1956 trouwde hij met de harpiste Eva Jungnitsch. Het echtpaar kreeg drie kinderen Constanze (1957), Wolfgang (1959) en Barbara (1964). De familie woonde aanvankelijk in Stuttgart maar verhuisde later naar München.

Wunderlich maakte grote tournees naar onder andere Berlijn, Aix-en-Provence, Buenos Aires, Edinburgh, Londen, Milaan en Venetië, waarbij hij ook jaarlijks zong op de Salzburger Festspiele en hij had een uitgebreid operarepertoire. Wunderlich was vooral geliefd als Mozart- en Strauss-vertolker, maar hij zong ook Bach, in het bijzonder de evangelistenpartij uit de Matthäus Passion, alsmede liederen.

In het midden van de jaren zestig bevond Wunderlich zich op het hoogtepunt van zijn carrière en zou hij optreden in Metropolitan Opera te New York, toen hij, kort voor zijn 36e verjaardag, van de trap viel in een jachthuis bij vrienden in Oberderdingen/Kraichgau. Hij liep daarbij een schedelbreuk op, waaraan hij de volgende dag in een ziekenhuis in Heidelberg overleed. Wunderlich werd in München, op het Waldfriedhof (oude deel) begraven.

Luciano Pavarotti was een groot bewonderaar van hem en noemde hem een van de grootste tenoren uit de geschiedenis.

http://www.fritz-wunderlich-ges.com/

Relevante recensies

Fritz Wunderlich