Worms, Marcel

2016-08-01 00:00:00

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit.

Sinds 1996 is Marcel Worms bezig met een Bluesprojekt: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 55 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma voerde Marcel Worms uit in vrijwel alle Europese landen en verder in het Midden - en het Verre Oosten, de USA, Afrika en Zuid-Amerika. Het project is vastgelegd op 7 cd’s. Een bloemlezing uit het Nederlandse repertoire werd gepubliceerd in drie bundels bij Donemus en een selectie uit het internationale repertoire bij Peer Music in Hamburg.

Een programma met tango's uit Latijns-Amerika en Europa werd uitgevoerd in o.a. China en Argentinië.

Vanaf 2002 houdt de pianist zich bezig met het pianowerk van Federico Mompou. In november 2007 organiseerde hij een driedaags Mompou Festival in Amsterdam. In november 2009 bracht hij als eerste een cd uit met ongepubliceerde pianomuziek van Mompou, die het jaar daarvoor in Barcelona was ontdekt.

Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s. In 2012 combineerde hij op cd Bachs Goldbergvariaties met Metamorphosis van Philip Glass en het jaar daarna verscheen een cd met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone. In 2015 verschenen een cd met klassieke Caribische dansmuziek en een cd (met violiste Ursula Schoch) met het complete werk van Arvo Pärt voor piano solo en voor viool en piano.

Zijn cd Danzas Caribeñas presenteerde Marcel Worms op Aruba, Bonaire en Curaçao, in de Dominicaanse Republiek en in de Verenigde Staten.

Op zijn meest recente cd legde hij de complete cyclus De Jaargetijden vast van de Letse componist Pēteris Vasks.

Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K.Schippers, A.L.Snijders en Marja Vuijsje. Tot zijn vaste kamermuziekpartners behoren sopraan Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en violiste Ursula Schoch.

http://www.marcelworms.com/index.html

Relevante recensies

Marcel Worms