Wauwe, Annelien van

2019-09-02 00:00:00

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe, voormalig BBC New Generation Artist en winnares van de gerenommeerde Borletti Buitoni Trust Award 2018, is bekend om haar expressieve, intensieve, lyrische en integere uitvoeringen. Ze wordt beschouwd als één van de meest boeiende en originele klarinettisten van haar generatie.

De Nederlandse platenmaatschappij Pentatone ging in 2018 een langdurige samenwerking aan met Annelien. Haar opmerkelijke debuutalbum ‘belle époque’ met het Orchestre National de Lille onder leiding van Alexandre Bloch kwam in 2019 uit.

Annelien Van Wauwe won op jonge leeftijd talrijke internationale wedstrijden. Haar gedeelde overwinning op de 61e Internationale Muziekwedstrijd van de ARD in München in 2012, was een beslissende stap naar internationale erkenning. Sindsdien trad zij op met toonaangevende orkesten zoals het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Deutsches Symphonieorchester, het SWR Symphonieorchester Stuttgart, het Münchner Kammerorchester, het Swedish Chamber Orchestra, het Malaysian Philharmonic Orchestra, Brussels Philharmonic, het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en de talrijke symfonische orkesten van de BBC.

Annelien Van Wauwe debuteerde in de zomer van 2017 bij de BBC Proms met concerten in de Royal Albert Hall en de Cadogan Hall. In 2018 was ze te horen en te zien met het klarinetconcerto van Mozart met het BBC Scottish Symphony Orchestra onder leiding van Thomas Dausgaerd tijdens een gefilmde BBC Proms in de Royal Albert Hall.

Zij is een graag geziene gast in prestigieuze muziekzalen zoals de Tonhalle Zürich, Bozar Brussels, de Philharmonie Berlin, het Konzerthaus Berlin, het Wiener Konzerthaus, de Wigmore Hall en het Concertgebouw Amsterdam.

Annelien Van Wauwe wordt regelmatig uitgenodigd als soliste en kamermuzikante door gerenommeerde festivals zoals het Lucerne Festival, de Festspiele MecklenburgVorpommern, het Schleswig-Holstein Musik Festival, de Kissinger Sommer en het Festival de Radio France in Montpellier.

Als bezielde kamermuzikante richtte Annelien in 2018 het Brusselse kamermuziekensemble ‘Carousel’ mee op met als doel reeds bestaande en nieuwe kamermuziek van het allerhoogste niveau te kunnen brengen in een hecht verband.

Met pianist Lucas Blondeel nam zij de sonates van Weinberg en Prokofjev op voor het label Genuin. Dit album viel in de smaak bij de pers en Annelien ontving in 2015 de Klaraprijs van de Vlaamse Radio. Haar passie voor muziek en de klarinet in het bijzonder heeft een aantal grote componisten geïnspireerd om voor haar te schrijven. Zo droeg Manfred Trojahn in 2017 zijn ‘Sonata V’ aan Annelien op. Haar intensieve uitoefening van yoga en de positieve invloed daarvan op haar klarinetspel, zette Annelien aan om ‘Sutra’, een klarinetconcerto gebaseerd op adem en meditatie, voor haar te laten componeren door Wim Henderickx.

Annelien Van Wauwe studeerde bij de gerenommeerde soliste Sabine Meyer in Lübeck. Zij hebben een diepe muzikale band en zijn met regelmaat samen op het podium te vinden. Onder haar docenten verder nog een keur aan internationale grootheden, onder wie Yehuda Gilad in Los Angeles, Pascal Moragues in Parijs, Alessandro Carbonare in Rome en Wenzel Fuchs en Ralf Forster in Berlijn. Annelien heeft een voorliefde voor oude muziek en studeerde historische klarinet bij Eric Hoeprich en Ernst Schlader.

Annelien is een gedreven pedagoge, geeft regelmatig masterclasses en is hoofddocente aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

http://www.annelienvanwauwe.com/

Relevante recensies

AnnelienvanWauwe004