Vriend, Jan Willem de

Jan Willem de Vriend is sinds 2006 chef dirigent bij Orkest van het Oosten in Enschede. Vanaf het seizoen 2015/2016 is hij bovendien benoemd tot principal conductor bij het Residentie Orkest in Den Haag en principal guest conductor bij het Orquestra Simfonica de Barcelone I Nacional Catalunya. Tussen 1982 en 2015 was De Vriend artistiek leider en violist van het door hem opgerichte ensemble Combattimento Consort Amsterdam. Dit ensemble, dat uitblonk in bekende maar vooral ook onbekende meesterwerken uit de periode 1600-1800, behoorde tot de absolute top in de Nederlandse klassieke muziek, en oogstte ook in het buitenland veel succes. Vanuit de eigen serie in het Concertgebouw Amsterdam, werden concerten gegeven over de hele wereld.
Opmerkelijk waren ook de operaproducties die het ensemble tot stand bracht, met werk van o.a. Monteverdi, Handel, Telemann, Bach, Gassmann en Mozart. Met deze opera’s, onder de veelgeprezen regie van Eva Buchmann, werden tournees georganiseerd in vele Europese landen en Amerika. De vele cd’s, dvd’s en tv-opnames documenteren deze bijzonder productieve en intensieve periode, die De Vriend nu voortzet als fulltime dirigent en in vele rollen als enthousiasmerende promotor van de klassieke muziek.

Meteen bij zijn aantreden in 2006 als artistiek leider en chef dirigent in Enschede wist hij met het orkest de aandacht te trekken met een opvallende eerste symfonie, in de eerste, zogenaamde Hamburger Versie, van Mahler. De lovende ontvangst (Absolutely a must – The Grammophone) leidde tot uitnodigingen bij het Amsterdamse Concertgebouw Orkest en veel orkesten in het buitenland. Hij voltooide met het Symfonie Orkest ook een serie, uitgebracht op cd, met alle Beethoven symfonieen. Door het succes hiervan is inmiddels besloten tot een serie met de symfonieen van Mendelssohn, volgens De Vriend ten onrechte weinig uitgevoerd. Zijn 3de en 4de symfonie zijn al vastgelegd op dvd met de Belgische regisseur Pannekoek: een fascinerende mix van de visuele wereld van de ‘popclip’ en klassieke muziek.
Zijn grote kennis van en onstuitbaar enthousiasme voor de klassieke muziek hebben eveneens geleid tot het tv drieluik ‘De Vriend en zijn helden’ in 2013/14, in 2014 gevolgd door ‘Muziek en mechaniek’ en in 2015 door ‘Muziek en macht’, alle met het Symfonie Orkest. Ook zijn fascinatie voor en grote ervaring met het operarepertoire wist hij als chef dirigent van het Symfonie Orkest productief te maken: het Orkest werd in 2013 en 2014 uitgenodigd door het festival van Sankt Moritz/Basel om respectievelijk Don Giovanni en La Gazetta van Rossini uit te voeren in de regie van Eva Buchmann. In 2015 werd Don Giovanni met veel succes zes keer in Nederland uitgevoerd, o.m. in Koninklijk Theater Carre in Amsterdam. Jan Willem de Vriend werkte bovendien vanaf 2008 als gastdirigent bij het Brabants Philharmonisch Orkest.

Daarnaast dirigeerde hij o.a. het Konzerthaus Orchester Berlin, NDR Orchester, Philharmonie Stuttgart, WDR Orchester, Hong Kong, Luxemburg, Barcelona en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij dirigeerde opera bij de orkesten van Swetzingen, Straatsburg, Luzern en Barcelona. Voor de komende periode staan concerten en opnames gepland, allereerst natuurlijk met Het Symfonie Orkest in Enschede, Het Residentie Orkest in Den Haag en het Orquestra Simfonica de Barcelona I Nacional de Catalunya, maar ook met het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Verder is hij uitgenodigd in Berlijn (Konzerthaus Orchester), Zurich (Tonhalle), Bergen Philharmonic, en het Nationaal Orkest van Vlaanderen. Voor zijn onvermoeibare promotie van de klassieke muziek werd Jan Willem de Vriend in 2012 de prestigieuze Radio 4 prijs verleend.

http://www.janwillemdevriend.nl/

Relevante recensies

Jan Willem de Vriend