Voorn, Frederic

2017-03-22 00:00:00

Frederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is concertpianist, componist en maakt programma’s voor Radio 4. Hij dirigeert vier koren, schrijft artikelen voor diverse bladen en is bezig met een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten.

Als pianist heeft Frederic Voorn veel concerten gegeven. Hij was laureaat van het Frank Martin International Music Competition en werd voor diverse festivals uitgenodigd (Tibor Varga Festival in Sion, Zwitserland, Grand Piano Festival in Amsterdam, Antverpiano in Antwerpen, Prague Spring Festival in Praag, Scarlatti Festival en Geelvinck Pianoforte Festival in Amsterdam, International Festival of Chamber Ensembles in Kazan, Tatarstan, Nordic Historical Keyboard Festival in Kuopio, Finland, Landjuweel Festival in Ruigoord, Amsterdam Virtuosi, Grachtenfestival en Pianola Festival in Amsterdam). In 1996 verscheen bij het label Breeze Records een CD met sonates van Domenico Scarlatti en in 2007 werkte Frederic Voorn mee aan een CD met muziek van de Deense componist Hans Christian Detlefsen. In 2012 verscheen bij het label Ezra Records de CD Music Box: een anthologie van drie eeuwen klaviermuziek. Het jaar daarop verscheen bij dezelfde maatschappij een CD met sonates van Joseph Haydn. De CD The Art of the Nocturne is eind 2014 verschenen en een CD met eigen pianowerken is in 2016 uitgekomen.

Frederic Voorn maakte concertreizen naar verschillende landen (Zwitserland, Amerika, Canada, Rusland, Finland, België, Thailand, Engeland, Zweden, Spanje, Liberia, Italië) en gaf concerten in zalen zoals de Tonhalle in Zürich en het Concertgebouw van Amsterdam. Hij geeft regelmatig concertlezingen, zoals over het impressionisme en over Beethoven’s vroege pianosonates. Frederic Voorn was solist bij verschillende orkesten, zoals het Messiah Festival Orchestra, het Staats Symfonieorkest van Azerbeidzjan, het Europe Pride Festival Orchestra en de St. Michael Strings. Hij werkte samen met dirigenten als Howard Williams, Fayik Mustafaev, Lyndsay Smith en Nikke Isomöttönen. Frederic Voorn heeft masterclasses gegeven in verschillende landen (Amerika, Canada, Finland, Rusland) en hij was jurylid bij het 8e Concours International de Piano Adilia Alieva in Gaillard, Frankrijk, het Amsterdams Studentenfestival, het 3e Square Piano Competition en het Geelvinck Fortepiano Competition in Amsterdam en Koffie bij de Piano in Den Bosch.

Als componist heeft Frederic Voorn tot nu toe een klein oeuvre geschreven en zijn werk wordt regelmatig uitgevoerd. In 2005 verscheen de pianocyclus Pièces simples et naturelles en nog een kort orkestwerk getiteld: Ezra’s Journey. Het jaar daarop componeerde hij zijn String Quartet, dat in 2008 in Amerika in première ging. Het Caprice voor viool en piano stamt uit 2007 en werd in datzelfde jaar voor het eerst gespeeld. Voor het kamerkoor Babylon heeft Frederic Voorn verschillende liederen geschreven: de Zwei Goethe Lieder uit 2009 werden al diverse keren uitgevoerd en het lied Die Gedanken sind Frei werd in 2012 voor het eerst gezongen in de Hermitage van Amsterdam. In 2014 componeerde Frederic Voorn het madrigaal Zefiro torna op tekst van de Renaissance-dichter Ottavio Rinuccini. In 2015 componeerde hij de Suite La forêt perdue voor piano en een jaar later werden gedeeltes uit zijn opera Diaghlev, naar een libretto van Lucas van der Hut, opgevoerd. In 2017 gingen de Piano Sonata en Three Pieces for String Orchestra in première.

Sinds 1997 is Frederic Voorn actief als programmamaker bij Radio 4. Hij maakt programma’s voor de NTR (ZaterdagMatinee, De Bedding), de VPRO (Het Middagconcert, Urubicha) en voor de Concertzender. Voor de VARA maakte hij van 2001 tot en met 2013 iedere zaterdag het programma Pianistenuur.

Sinds 2006 is Frederic Voorn dirigent van het Hillegoms mannenkoor Cantiflora en van het kamerkoor Babylon. Vanaf 2010 leidt hij het Huizens gemengde koor The Moclas Singers en in 2012 werd hij dirigent van het Media Omroep Koor in Hilversum. Als schrijver levert hij een vaste bijdrage aan Akkoord Magazine, aan Piano Wereld Magazine en aan het Tijdschrift van de Franz Liszt Kring.

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Jan Marisse Huizing, Jan Wijn en bij Hakon Austbö. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus vervolgde hij zijn studie in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov en Joeri Levin. Frederic Voorn is artistiek adviseur van het Festival Winteravonden aan de Amstel, het Geelvinck Pianoforte Festival en hij is bestuurslid van de Franz Liszt Kring. Hij woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee zonen.

http://www.fredericvoorn.nl

Relevante recensies

Frederik Voorn