Vercammen, Merel

2019-09-03 00:00:00

Merel Vercammen is een violiste die bekend staat om haar poëtische spel en zoektocht naar vele klankkleuren. Ze speelde op zeer uiteenlopende podia; van een papieren boot op de Waddenzee tot een koninklijk paleis in Roemenië en de Londense Wigmore Hall. Merel heeft een frisse blik op de wereld van de klassieke muziek, waarbij zij gelooft dat improvisatie in de toekomst een grotere rol zal spelen in het betrekken van het publiek.

Merel Vercammen “speelt betoverend viool”, aldus Biëlla Luttmer in De Volkskrant en is “de speurneus onder de violisten” aldus Louis Gauthier in De Telegraaf. In 2014 studeerde Merel cum laude af aan het Royal College of Music in Londen, dat als een van de twee beste conservatoria ter wereld wordt beschouwd. Ze was prijswinnares van o.a. de London Grand Prize Virtuoso Competition, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Merel trad op over de hele wereld en speelde zowel in de meest prestigieuze concertzalen van de wereld, zoals het Concertgebouw in Amsterdam, de Elbphilharmonie in Hamburg en Wigmore Hall in Londen, als in een paleis in Roemenië en op een papier-maché bootje op de Waddenzee.

Als soliste trad Merel onder meer op in de vioolconcerten van Beethoven, Brahms en Otto Ketting, waarbij de componist zelf dirigeerde. In 2017 bracht Merel een vioolconcert van Mathilde Wantenaar in première dat speciaal voor haar werd geschreven. Ook stond ze als improvisator en gastsolist 40x in de voorstelling van Herman van Veen in Carré in Amsterdam. Daarnaast ontwikkelde ze een interactieve voorstelling over muziek en het brein (Het nieuwe Mozart effect), waarin het publiek live ontdekt of je slimmer kunt worden door het luisteren naar muziek. Met deze voorstelling trok ze naast concertpodia en festivals ook langs Nederlandse universiteiten, om zo een jonger publiek te bereiken.

Als kamermusicus speelde Merel veelvuldig samen met musici als Maria Milstein, Remy van Kesteren, Ties Mellema, Ketevan Roinishvili, Dana Zemtsov, Jenna Sung, Tobias Borsboom, Irene Enzlin, Dina Ivanova, Lonneke van Straalen en vele anderen. Ook was zij veelvuldig op nationale en internationale radio en tv te horen. In 2019 komt haar debuutalbum uit bij Gutman Records. Op dit album speelt ze werken van o.a. twee vrouwelijke componisten samen met pianiste Dina Ivanova, prijswinnares van het Liszt Concours in Utrecht.

Merel bespeelt een viool uit 1820 van de Italiaanse bouwer A. Postacchini, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

https://merelvercammen.com/

Relevante recensies

Vercammen008 Marco Borggreve2