The Royal Wind Music

2018-07-10 20:18:00

Twaalf jonge musici uit zeven verschillende landen spelen instrumentale muziek uit de 16e en 17e eeuw op een indrukwekkende verzameling van renaissanceblokfluiten. Samen vormen zij The Royal Wind Music, een ensemble dat al vanaf 1997 over de hele wereld een voortdurend groeiend publiek heeft weten te boeien. Het streven om muziek uit de Renaissance tot leven te brengen op een authentieke en toegankelijke manier leidt tot een programmering waarbij zelden gehoorde composities hun plek vinden tussen veel bekender repertoire. Alle muziek wordt uit het hoofd gespeeld, sinds 2010 zonder dirigent, en dat geeft de concerten van The Royal Wind Music door de intensieve communicatie op het podium ook een sterke band met het publiek.

Onder de huidige leden van het ensemble bevinden zich enkele van de begaafdste blokfluitisten van de nieuwe generatie uit Duitsland, Engeland, Finland, Hongarije, Nederland, Portugal en Spanje. Alle leden van The Royal Wind Music hebben een band met het Conservatorium van Amsterdam, waar het ensemble indertijd door Paul Leenhouts werd opgericht.

De instrumenten waarop The Royal Wind Music speelt, werden gebouwd door Adriana Breukink (Nederland) en Bob Marvin (Canada). Beiden baseerden zich voor hun instrumenten op de fluiten van Bassano in de collectie van het ‘Kunsthistorisches Museum’ in Wenen. De renaissanceblokfluiten van het ensemble lopen uiteen van een sopranino van niet meer dan 15 cm tot een drie meter lange sub-contrabasblokfluit die in 1998 op basis van renaissanceprincipes werd ontworpen door Adriana Breukink, Winfried Hackl en Paul Leenhouts.

The Royal Wind Music trad op in belangrijke zalen in heel Europa en in de Verenigde Staten. In Nederland stonden ze op prestigieuze podia, zoals het Concertgebouw en ‘Muziekgebouw aan ’t IJ’ in Amsterdam, ‘Muziekcentrum Vredenburg’ in Utrecht, ‘De Doelen’ in Rotterdam, ‘De Philharmonie’ in Haarlem en ‘De Oosterpoort’ in Groningen. Ook trad men op tijdens belangrijke festivals in Nederland en daarbuiten, zoals tijdens het ‘Festival Oude Muziek’ in Utrecht, het festival ‘Musica Sacra Maastricht’, de ‘Berliner Tage für Alte Musik’, het ‘Greenwich International Early Music Festival’ in Londen en het ‘Boston Early Music Festival’ in de Verenigde Staten.

In de bijna twintig jaar van zijn bestaan werd The Royal Wind Music op vele manieren onderscheiden. In maart 2006 won het de ‘Noorderkerk’-prijs in de finale van het ‘Vriendenkrans-concours’, een gezamenlijk initiatief van het Concertgebouw Amsterdam en het Concertgebouworkest. In 2009 en ook in 2011 kreeg de groep een tweejaarlijkse projectsubsidie toegekend door het ‘Fonds Podiumkunsten’. Het Prins Bernhard Fonds bood daarnaast financiële steun voor de aanschaf van nieuwe instrumenten.

doelgroepen, zowel voor kinderen als voor volwassen amateurs en zeker ook voor professionele blokfluitisten. Zo begon het ensemble vanaf september 2011 een samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam in ‘The Royal Wind Academy’ een reeks workshops over het uitvoeren van renaissancemuziek op consort-blokfluiten. In die educatieve opzet hoort ook de samenwerking met verschillende Nederlandse muziekscholen, met workshops en educatieve concerten die kinderen en volwassenen toegang bieden tot de muziek van de Renaissance. Hoogtepunt van deze activiteiten tot nu toe was de organisatie van de Open Recorder Days Amsterdam (ORDA). De eerste twee edities van dit succesvolle vierdaagse festival met concours brachten in 2012 en 2015 honderden jonge blokfluitisten, volwassen amateurmusici, bouwers van instrumenten en muziekliefhebbers bij elkaar.

The Royal Wind Music bracht tot dusver zeven cd’s uit, alle op het Spaanse merk Lindoro. De meest recente is Sweete Musicke of Sundrie Kindes, eenverzameling van meesterwerken uit de Engelse Renaissance verschenen in november 2014.

http://royalwindmusic.org/

rwm