The Atlantic Trio

2015-11-17 00:00:00

Houdt u van Brahms? Natuurlijk! Maar houdt u ook van Cécile Chaminade, Friedrich Gernsheim, Paul Juon, Sergei Taneyev en Theodor Kirchner?

The Atlantic Trio antwoordt hierop volmondig “Ja!”, want prachtige muziek van deze vergeten componisten stond de afgelopen jaren, naast die van bijvoorbeeld Brahms en Mendelssohn, op hun lessenaars. Het trio deelt een passie voor het herontdekken van vergeten meesterwerken.

Kort na hun oprichting in 2003 maakte het trio tournees naar verschillende Atlantische kusten(Nederlandse Antillen, Noorwegen). In Gjövik werd een jaarlijks Atlantic Chamber Festival opgericht. Ook werd The Atlantic Trio uitgenodigd voor een masterclass van het Altenberg Trio Wien. In 2008 verscheen er een cd met werken van Taneyev en Mendelssohn, in 2010 kwam de cd ‘Traces of Brahms’ uit. De pianotrio’s ‘De tout mon coeur’ van Willem Wander van Nieuwkerk en ‘De zwarte Monnik’ (naar Tsjechov) van Alexander Comitas werden opgedragen aan The Atlantic Trio nadat zij hiervan de wereldpremières gaven.

Vanaf 2012 is Janneke van Prooijen hun violiste: in de pers wordt het trio gecomplimenteerd voor het intense en warmbloedige samenspel.

In opdracht van Tijl Beckand (‘Tiende van Tijl’) stond The Atlantic Trio in het middelpunt van een opname-project van de complete teruggevonden muziek van (opnieuw een vergeten componist) Charles Beckand, de Luikse overgrootvader van Tijl. Bij deze opnames werkten zij samen met vele muzikale vrienden, waaronder bariton Maarten Koningsberger, het Nederlands Blazers Ensemble en musici van het Radio Filharmonisch Orkest. In september 2015 verscheen een cd met deze opnames als geschenk bij Aangenaam Klassiek.

Het plezier tijdens deze opnamesessies heeft geleid tot een nieuw project van Maarten Koningsberger & The Atlantic Trio rondom de onbekende bewerkingen voor zang en pianotrio van Ierse en Schotse volksliederen van Beethoven.

De eigen serie Atlantic Trio & Family biedt het trio de mogelijkheid kinderconcerten en programma’s te maken in afwisselende bezettingen van solostukken tot pianokwintetten.

http://www.atlantictrio.com/

Relevante recensies

The Atlantic Trio