Temirkanov, Joeri

2015-12-10 00:00:00

Joeri Chatoejevitsj Temirkanov (Russisch: Ю́рий Хату́евич Темирка́нов) (Naltsjik, (de Kaukasus), 10 december 1938) is een Russisch dirigent.

Joeri Temirkanov is sinds 1988 de muzikaal directeur en eerste dirigent van het Sint-Petersburgs Philharmonisch Orkest.

Temirkanov begon zijn muzikale studie toen hij negen jaar oud was. Op zijn dertiende ging hij naar de "school voor getalenteerde kinderen", waar hij zijn vioolstudie voortzette. Nadat hij hier was afgestudeerd ging hij naar het Konservatorija im. N.V.Rimskogo-Korsakova om daar zijn studie te voltooien. Vervolgens ging hij directie studeren bij de legendarische Ilja Moesin en studeerde in 1965 af. Nadat hij in 1966 de prestigieuze Sovjet Nationale Dirigeerwedstrijd had gewonnen werd hij door Kirill Kondrasjin uitgenodigd een tournee te maken door Europa en de Verenigde Staten met violist David Oistrakh en het Philharmonisch Orkest van Moskou.

In 1967 maakte Joeri Temirkanov zijn debuut bij het Leningrads Philharmonisch Orkest waar hij gevraagd werd als assistent van Jevgeni Mravinski. In 1968 werd hij benoemd als eerste dirigent van het Leningrad Symfonieokest waar hij tot bleef tot zijn benoeming als muzikaal directeur van de Kirov Opera in 1976.

Maestro Temirkanov is veelvuldig gastdirigent bij de grote orkesten van Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Naast zijn functie bij het Sint Petersburg Philharmonisch Orkest is hij ook Baltimore Symphony Orchestra's 11e muzikaal directeur geweest, van 2000 tot 2006, is hij de eerste gastdirigent van het Deens Radio Symfonieorkest en is hij dirigent-laureaat van het Royal Philharmonic Orchestra in Londen.

Relevante recensies

Joeri