Stotijn, Rick

Rick Stotijn wordt dezer dagen gezien als één van de meest vooraanstaande contrabassisten in de wereld. Hij ontving zijn eerste lessen op achtjarige leeftijd, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij zijn vader Peter Stotijn en sloot zijn eerste fase cum laude af. Rick vervolgde zijn opleiding aan de Hochschule in Freiburg bij Bozo Paradzik.

Rick behaalde veel prestigieuze prijzen bij onder meer het Prinses Christina Concours. In 2013 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste prijs voor jonge getalenteerde musici. De jury schreef over hem: Contrabssist Rick Stotijn is een veelzijdig musicus met een ontroerende muzikaliteit en overroempelende virtuositeit” . Veel solo optredens in binnen- en buitenland volgden spoedig zoals een Carte Blanche serie van 4 concerten in het Concertgebouw Amsterdam. Zo speelde hij als solist met diverse orkesten zoals o.m het Swedish Radio Symphony Orchestra, Amsterdam Sinfonietta, Rotterdam Chamber Orchestra , Gelders Orkest, Philharmonie, Zuid-Nederland en het Residentie Orkest.

In de komende seizoenen zal hij zijn solo-optredens uitbreiden met concerten met onder meer Musica Vitae Zweden, Joensuu Symphony Orchestra en het Radio Philharmonisch Orkest welk orkest aan de componist Martijn Padding opdracht gegeven heeft een basconcert voor Rick te schrijven in het kader van de Zaterdag Matinee series in het Concertgebouw Amsterdam. Veel componisten hebben nieuw werk voor hem geschreven, zoals Roel van Oosten, Kees Olthuis, Rene Samson, Michael van der Aa, Ned Rorem, Martijn Padding en Britta Byström.

Rick is een veelgevraagd musicus voor kamermuziek concerten waar hij regelmatig samenspeelt met Janine Jansen, Jurgen Kussmaul, Christianne Stotijn, Liza Ferschtman, Bram van Sambeek, Cecilia Bernardini, Tabea Zimmerman , Hugo Ticciati, Philippe Graffin en vele anderen. Hij is dan ook vaak te horen op festivals as het Lucerne Festival, Delft Chamber Music Festival en het International Chamber Music Festival in Utrecht van Janine Jansen.

Zijn eerste Bottesini CD, die in 2012 uitkwam ontving lovende kritieken:

— Rick Stotijn is a first rate virtuoso, a real master of his instrument
— Stotijn let his bass sing, his technique is phenomenal
— A disc not to be missed, the best Bottesini cd ever ?!
— This disc stands on a class of it’ s own.

Zijn tweede cd BASSO BAILANDO die in 2014 uitkwam ontving evenzeer lovende kritieken in onder meer Strad en Gramophone , die op zijn website te lezen zijn.
Tegenwoordig is Rick aanvoerder contrabas bij het Swedish Radio Symphony Orchestra maar voert ook regelmatig de basgroep aan bij het London Symphony Orchestra, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Orchestra Mozart, Chamber Orchesra of Europe en het Mahler Chamber Orchestra. Met ingang van september 2015 heeft Rick een vaste aanstelling aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf als Professor Kontrabass en geeft hij daarnaast ook les aan het Conservatorium in Amsterdam.

Rick speelt op een Rafaele & Antonio Gagliano contrabas, beschikbaar gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

http://www.rickstotijn.com/cms/

Relevante recensies

rickstotijn 1