Sclavis, Louis

2018-07-11 20:18:00

Louis Sclavis (Lyon, 2 februari 1953) is een Frans saxofonist en klarinettist. Het genre waarin hij opereert bevindt zich tussen jazz en free jazz. Hij bespeelt meestal de klarinet, basklarinet dan wel de sopraansaxofoon.

Zijn muzikale opleiding kreeg hij vanaf zijn negende jaar aan het conservatorium van Lyon en begon al vrij snel in combo’s te spelen. Het eerste gezelschap was Lyon Workshop (1975-1988) met Michel Portal en Bernard Lubat. Later volgden nog Le Tour de France (vanaf 1982), Brotherhood of Breath met Chris McGregor en weer later het Henri Texier kwartet. In 1985 kwam zijn eerste eigen muziekalbum Clarinettes. In 1988 kreeg hij de Django Reinhardt Prijs, gevolgd door prijzen in Barcelona en de Britse Midem Prijs (1990/91). In die dagen had hij een ensemble waar ook Dominique Pifarély deel van uitmaakte.

In 1995 richtte hij het African Trio op, waar zijn vroegere compagnon Henri Textier ook in speelde. Daarna volgden, zoals gebruikelijk binnen de jazzwereld, allerlei samenwerkingsverbanden, waaronder die met cellist Ernst Reijseger. Zijn muziekalbums verschijnen op Label Blue en ECM Records. Zijn sociale betrokkenheid blijkt uit zijn gratis optreden voor illegale emigranten.

Sclavis is vooral bekend in Frankrijk en Japan; zijn homepage is het Frans en Japans opgesteld.

Relevante recensies

Louis Sclavis