Samouil, Tatiana

2014-10-08 11:57:00

Tatiana Samouil werd geboren in Sint-Petersburg (Rusland) in een muzikale familie die haar de liefde voor de muziek meegaf. Ze studeerde bij verschillende grote meesters: aanvankelijk in Rusland bij Maya Glezarova en Sergey Fatkuilin, dan in Brussel met Igor Oistrakh en tenslotte in Spanje bij José-Luis Garcia. Tatiana Samouil behaalde het meesterdiploma aan het Tsjaikovski-Conservatorium in Moskou en aan het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel, beide met grootste onderscheiding.

Nadat ze naar Brussel verhuisde, bouwde ze algauw een internationale reputatie op dankzij de prijzen die ze won op verschillende belangrijke vioolwedstrijden, zoals de Elisabethwedstrijd, het Sibelius-concours, het Tsjaikovski-concours en de Micheal Hill International Violin Competition. Vandaag heeft ze een bloeiende carrière, zowel in solo- als kamermuziekprojecten. Zo is zij sinds 2008 eerste violiste van het Malibran Quartet.

Tatiana Samouil is daarnaast een toegewijd pedagoog. Ze doceert met Augustin Dumay aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth en sinds 2009 is zij aangesteld aan het Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast wordt ze sedert 2011 regelmatig uitgenodigd door Yuri Bashmet om masterclasses te geven aan zijn muziekacademie in Samara. Ze was jurylid in de 75e editie van de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel en geeft masterclasses in Frankrijk, Spanje, Korea en Italië. Enkele hoogtepunten van vorig seizoen waren onder meer een concert in het Konzerthaus Berlin met het St. Petersburg Sinfonietta onder leiding van Igor Budinstein, haar deelname aan de festivals van Yuri Bashmet in Sochi en Minsk, de integrale uitvoering van Beethovens sonates voor viool en piano met Plamena Mangova, en haar debuut in Israël met Miri Yampolsky.

Tatiana Samouil maakte cd-opnames voor labels als Sony en Cypres, en werkte mee aan de integrale opname van Enescu’s kamermuziek voor Indesens.

http://tatianasamouil.com/

Relevante recensies