Reede, Rien de

2019-10-16 00:00:00

Rien de Reede was (tot 2003) meer dan 30 jaar fluitist in het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Een aantal jaren als eerste fluitist in het Nederlands Kamerorkest en als plaatsvervangend solofluitist in het Amsterdams Philharmonisch Orkest gingen hieraan vooraf. Daarnaast was hij hoofdvakleraar fluit en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Hij speelde in diverse kamermuziekensembles waaronder het Viotta Ensemble van het Koninklijk Concertgebouworkest en Quartetto Amsterdam, een kwartet voor fluit en strijktrio. Meer dan tien jaar maakte hij deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble, waarmee hij ook uitgebreide toernee's maakte (o.a. naar de V.S. en Engeland, evenals een toernee met Steve Reich en diens musici).

Met de clavecinist Bob van Asperen speelde hij in de Waalse Kerk in Amsterdam een aantal jaren achtereen een cyclus met het complete werk voor fluit van J.S. Bach. Deze serie, die later werd uitgebreid met 18e-eeuws kamermuziekrepertoire, trok een dermate grote belangstelling dat zij meer dan twintig jaar plaats vond.

Als kamermuziekspeler legde hij zich in het bijzonder toe op het 18e- en 20-eeuwse repertoire. Diverse Nederlandse componisten, waaronder Rudolf Escher, Theo Loevendie en Tristan Keuris schreven werk voor hem, evenals buitenlandse componisten zoals Isang Yun, Jean Françaix, Gottfried Michael Koenig en Per Nørgard. Vrijwel al deze werken werden door hem ook op CD vastgelegd.Voor diverse platen- en CD- labels maakte hij opnamen. Hij speelde concerten van Vivaldi, Mozart en Jolivet voor de Nederlandse televisie.

Regelmatig geeft hij master classes in Duitsland, Engeland, Portugal en Italië, evenals in Japan en de V.S. In de afgelopen jaren wordt hij regelmatig gevraagd als kamermuziek-coach (vooral voor de blazersmuziek van o.a. Mozart, Beethoven en Stravinski), als coach voor blazersgroepen van orkesten (a.o. European Union Youth Orchestra en Festival Junger Künstler, Bayreuth) en als jurylid van concoursen.

Voor Amadeus Verlag (Zwitserland), Riverberi Sonori (Rome), Broekmans & Van Poppel en Knuf redigeerde hij talrijke muziekuitgaven en boeken over de fluit zoals A Catalogue of Dutch Flute Music (co-editor: Frans Vester), Die Flöte in der Allgemeine musikalische Zeitung en Concerning the Flute.

In 2009 kreeg hij - samen met Rainer Lafin en Wolfgang Schultz - in Milaan de "Premio alla Carriera” van het Italiaanse Fluitgenootschap FALAUT uitgereikt. Het Nederlands Fluitgenootschap kende hem in 2012 de Kuiperprijs toe voor zijn verdiensten voor het fluitspel in Nederland.

http://www.riendereede.nl/

Relevante recensies

Rien de Reede