Pifarély, Dominique

Domique Pifarély (Bègles 1957) is een Frans jazzviolist. Pifaréli bracht zijn jeugd door in Montreuil (Seine-Saint-Denis), alwaar hij ook het plaatselijk conservatorium bezocht. Sinds 1978 wijdt hij zich aan de jazz en improvisatie. Gedurende zijn loopbaan speelt hij solo, gaat samenwerkingsverbanden aan en speelt ook in ensembles. Hij komt daarbij in aanraking met musici met dezelfde ideeën zoals Didier Levallet, Gérard Marais, Louis Sclavis, Martial Solal, Eddy Louiss, François Jeanneau, Jean-Paul Celea, François Couturier, Denis Badault, Patrice Caratini, maar ook speelt hij in een Engels orkest onder leiding van Mike Westbrook en het Vienna Art Orchestra in Oostenrijk.

Hij richt zelf ook jazzkwartetten op, onder andere ook weer met Louis Sclavis (Sclavis-Pifarély kwartet) met Bruno Chevillon en Marc Ducret. Zij treden op diverse festivals over de gehele wereld op. Naast gecomponeerde muziek maakt hij ook deel uit van het ensemble "Dédales", dat deels ook improvisaties speelt. Dat is ook het geval in een samenwerkingsverband genaamd "Impromptu" met de pianist François Couturier.

Pifarély beperkt zich niet alleen tot muziek, hij is betrokken bij theaterprojecten, waarbij muziek een onderdeel van het geheel is. Ook daarmee trekt Pifarély de wereld door, met name met de voorstelling Anabasis (voor kamerkoor, zes musici en twee sprekers).

In 2007 richt hij een trio op met Julien Pasovani (Hammondorgel) en Eric Groleau (slagwerk). Tot slot is hij betrokken bij het Centre de Formation de Musiciens Intervenant, een onderdeel van de Universiteit van Poitiers en geeft masterclasses.

Relevante recensies

Dominique pifarely