2019-10-14 00:00:00
De philharmonie zuidnederland is een orkest voor iedereen. De bevlogen orkestleden leveren maatwerk op het hoogste artistieke niveau. Van grote symfonische concerten met geliefde repertoirestukken in de concertzalen, tot nieuwe concertformules op onverwachte locaties. Van eeuwenoude meesterwerken tot spannende wereldpremières, uitdagende crossovers én educatieve projecten. Onder leiding van intendant Stefan Rosu is philharmonie zuidnederland een organisatie met een heldere visie op vernieuwing, een orkest dat doorlopend zijn grenzen verlegt.
Thema 75 jaar Vrijheid
In 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding. Eerder dan de rest van ons land werden de Zuidelijke Nederlanden al bevrijd in het najaar van 1944. Voor philharmonie zuidnederland reden om vanaf de start van het concertseizoen het thema ‘bevrijding’ als een rode draad door de programmering te weven. Dat begint al met een spectaculair concertprogramma tijdens het indrukwekkende Liberation Concert Margraten, en het bevrijdingsconcert in Eindhoven georganiseerd in samenwerking met de Stichting 18 september. Chef-dirigent Dmitri Liss dirigeert dan Mahlers Tweede Symfonie, ‘Auferstehung’. Een meesterwerk dat symbool staat voor wederopstanding en de opbouw van nieuw leven. In het hele concertseizoen is het thema bevrijding in al haar facetten te ontdekken. Zo geven componisten als Respighi, Ravel en Britten een pacifistisch alternatief en laten Samuel Barber in zijn Tweede Symfonie, en Richard Danielpour in Elegies een directe of indirecte betrokkenheid doorschemeren. Ook werken van Henri Dutilleux, Henryk Gorecki, Felix Mendelssohn, Bohuslav Martinu, Antonin Dvořák en Igor Stravinsky dragen bij om 75 jaar vrijheid op velerlei wijzen muzikaal te herdenken.
Geworteld in de regio
Hoewel philharmonie zuidnederland de ambitie heeft tot de meest vooraanstaande orkesten van Nederland te behoren en ook op internationaal niveau wil meespelen, verliest het orkest niet uit het oog dat het in de eerste plaats bestaat voor de inwoners van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Dat komt tot uiting in een levendige band met de Zuid-Nederlandse samenleving. De philharmonie zuidnederland is erbij op momenten die ertoe doen. Voorbeelden daarvan zijn grote publieksevenementen als Opera op de Parade en Opera Sing Along in ’s-Hertogenbosch. Het eerdergenoemde Liberation Concert in Margraten dat een niet meer weg te denken traditie is. Spraakmakende optredens op festival Cultura Nova in Heerlen en natuurlijk de populaire Vastelaovend- en Carnavalsconcerten in Limburg en Brabant. Van grote betekenis zijn ook de verschillende samenwerkingen, zoals met hedendaags muziekfestival November Music in Den Bosch, met amateurmusici in de HAFA-concerten en met aanstormend talent van het Conservatoria van Maastricht en Tilburg in de Orkestacademie. En in de Brabantse strijkers- en blazersdagen en de samenwerking met het Euregio Jeugd Orkest.
Bloeiend tot over de grens
De philharmonie zuidnederland ondernam eerder een in de pers zeer goed besproken concertreis naar Frankrijk en het orkest was onder meer te beluisteren op podia in Keulen, Gent en Luik. Maar de internationale ambities worden het meest zichtbaar in de nieuwe serie Meisterkonzerte Aachen. Sinds vorig seizoen heeft het orkest met veel succes de rol van producent van deze serie in het Eurogress in Aken overgenomen. Hiermee vervult philharmonie zuidnederland als een van de grootste kunstinstellingen in Zuid-Nederland een ware voortrekkersrol als culturele ambassadeur in de Euregio. Deze ambitieuze serie telt dit seizoen maar liefst zes concerten. Daarvan speelt philharmonie zuidnederland er drie zelf, de andere drie komen voor rekening van gastorkesten. De philharmonie zuidnederland heeft daartoe het Royal Scottisch National Orchestra, Brussels Philharmonic en het jonge, Engelse multiculturele Chineke! Orchestra uitgenodigd. Dit laatste orkest staat net als philharmonie zuidnederland voor ‘verandering en verscheidenheid in klassieke muziek’.
Innovatie
De klassieke muziek heeft een enorm rijke geschiedenis. Maar zonder vernieuwing geen traditie. Daarom heeft philharmonie zuidnederland innovatie hoog in het vaandel. Dat komt tot uiting in diverse vernieuwende projecten. Enerzijds doet philharmonie zuidnederland onderzoek naar veranderingen in de wereld van de klassieke muziek als speler binnen het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music. Dit MCICM is een interdisciplinair onderzoekscentrum waarin het orkest, Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool samenwerken. Het orkest vervult daarin een laboratoriumfunctie, het brengt nieuwe ideeën direct in praktijk. Anderzijds ontwikkelt philharmonie zuidnederland nieuwe concertformules zoals de spraakmakende i-Classics en gaat het interdisciplinaire samenwerkingen aan met bijvoorbeeld theater- en dansgezelschappen. Het orkest innoveert ook door nadrukkelijk de verbinding met het bedrijfsleven te zoeken, zoals tijdens het inspirerende business-event Leading the South.
Educatie, talentontwikkeling en toekomst
Educatie is een speerpunt van het orkest. De philharmonie zuidnederland is trots op haar educatieve programma. Kleine ensembles van het orkest reizen naar de jongste leerlingen van het primair onderwijs toe. Wat oudere leerlingen komen met hun klas naar de concertzaal of het theater. Ook voor scholieren van het voortgezet onderwijs creëert philharmonie zuidnederland bijzondere ontmoetingen met livemuziek. In het verlengde van die educatie aan de basis ondersteunt philharmonie zuidnederland de weg naar professionele muziekbeoefening. In samenwerking met het Conservatorium Maastricht en het Fontys Conservatorium verzorgt het orkest een Orkestacademie. Zo stelt het jonge talenten in de gelegenheid ervaring op te doen in een professioneel orkest. Op deze manier waarborgt philharmonie zuidnederland de toekomst van de klassieke muziek.
https://www.philharmoniezuidnederland.nl/