Minnaar, Hannes

2014-10-03 11:05:00

Hannes Minnaar is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Hij sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding en volgde daarnaast lessen bij o.a. Alfred Brendel, Willem Brons, Menahem Pressler en Ferenc Rados. Ook studeerde hij orgel bij Jacques van Oortmerssen.

Minnaar was prijswinnaar bij belangrijke internationale concoursen, zoals het Concours de Genève en de Koningin Elisabeth Wedstrijd (3e prijs, 2010) in Brussel. Bij laatstgenoemd concours maakte hij grote indruk met zijn vertolking van het weinig gespeelde 5e pianoconcert van Saint-Saëns en eindigde hij als hoogste Nederlander ooit. In 2011 ontving hij een Fellowship van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust.

Zijn repertoire reikt van Bach tot de moderne tijd. Hij gaf recitals in vele plaatsen binnen Europa, waaronder Amsterdam (Concertgebouw), Leipzig (Gewandhaus), Brussel (Palais des Beaux-Arts), Bordeaux (Festival Esprit du Piano) en op het Festival La Roque d’Anthéron. Maar ook was hij te gast bij het Bahrein International Music Festival en het Guangzhou Piano Festival. Zijn optredens werden uitgezonden door radiostations als Radio 4, Klara, MDR, BBC3 en France Musique.

Op zijn 17e maakte Minnaar zijn debuut bij het Orkest van het Oosten in het Concertino van Henriëtte Bosmans; tijdens zijn studie soleerde hij met het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Frans Brüggen in Beethovens 5e pianoconcert. Inmiddels soleert hij bij alle Nederlandse orkesten, het Orchestre de la Suisse Romande, deFilharmonie, het Nationaal Orkest van België en werkt hij samen met dirigenten als Nikolai Alexeev, Marin Alsop, Kees Bakels, Eliahu Inbal, Marc Soustrot, Edo de Waart en Otto Tausk. Zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest maakte hij in 2013, in het 4e pianoconcert van Beethoven onder leiding van Herbert Blomstedt.

Ook als kamermusicus is Minnaar actief. Met zijn Van Baerle Trio treedt hij op in de belangrijkste Nederlandse zalen, won hij prijzen in Lyon (internationaal kamermuziekconcours, 1e prijs), München (ARD internationaal muziekconcours) en Amsterdam (Dutch Classical Talent, Kersjesprijs), en maakte hij een veelgeprezen CD met werken van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel, waarvoor het trio de Edison 2013 voor het beste debuut ontving. Het trio is door de European Concert Hall Organisation geselecteerd voor de prestigieuze Rising Stars serie in seizoen 2013/14. Ook trad Hannes Minnaar op met onder anderen Janine Jansen, Simone Lamsma en Mischa Maisky.

In 2011 verscheen zijn debuutalbum, met werken van Rachmaninoff en Ravel (Etcetera Records), welk zowel bij de binnenlandse als de buitenlandse pers met enthousiasme werd ontvangen. “Luister” waardeerde het album met “summum aan verfijning in de klank”, en “een duidelijke persoonlijkheid”. Het internationaal gezaghebbende blad Gramophone noemde hem “a tonal colourist” en “a natural talent”; daarnaast werd hij door ditzelfde magazine uitgeroepen tot “One to watch”. In de herfst van 2013 brengt Hannes Minnaar zijn tweede soloalbum ‘Bach Inspirations’ uit (Cobra Records) met daarop werken van componisten die zich lieten inspireren door Bach.

In seizoen 2013/14 neemt hij o.a. Beethovens 4e en 5e pianoconcert op met Jan Willem de Vriend, en brengen engagementen hem o.a. naar Japan en China.

http://www.hannesminnaar.com/

Relevante recensies

Hannes Minnaar Faure cover RGB