Miki, Mie

2017-07-26 20:17:00

Mie Miki (御喜 美江, Miki Mie; Tokio, 15 september 1956) is een Japans accordeonist en hoogleraar aan de Folkwang Universität in de Duitse stad Essen. Ze woont in Nederland.

Op vierjarige leeftijd begon Miki met accordeonspelen. Door haar inspanningen ontstonden tot nu toe meer dan 50 solo- en kamermuziekwerken voor en met accordeon, onder meer van Yuji Takahashi, Toshio Hosokawa, Adriana Hölszky, Hans-Joachim Hespos, Nicolaus A. Huber, H. Hayashi, Toshi Ichiyanagi, M. Ishii, Sven-Ingo Koch, Atsuhiko Gondai en M. Nomura.

Als solist heeft ze internationaal met vele belangrijke orkesten opgetreden, met het Orchestre de la Suisse Romande, New Japan Philharmonic, Gothenburg Symphony Orchestra, NHK-symfonieorkest en met het Belgisch Nationaal orkest; o.a. met de dirigenten Seiji Ozawa, Hiroyuki Iwaki, Hiroshi Wakasugi, Mario Venzago en Charles Dutoit. In 1989 ontving zij de Förderpreis des Landes Nordrhein-Westfalen.

Vanaf 1996 was Mie Miki erehoogleraar aan de Folkwang Hochschule, Duisburg. Sinds oktober 2003 is zij hoogleraar in het vak accordeon aan de Folkwang Hochschule in Essen. Ze nam talrijke cd's op. Haar cd Mie Miki Accordion J. S. Bach werd in 1997 bekroond met de RecordAcademy Award in Japan.

Relevante recensies

MieMiki 1024px FolleJournee20090201 11