2020-09-22 00:00:00
Het Münchener Philharmonisch Orkest werd in 1893 opgericht op privé-initiatief van Franz Kaim, zoon van een pianofabrikant, en heeft sindsdien het muzikale leven van München gevormd. Al in de beginjaren van het orkest - aanvankelijk onder de naam "Kaim-Orchestre" - stonden dirigenten als Hans Winderstein, Hermann Zumpe en Bruckners leerling Ferdinand Löwe garant voor een hoog niveau van speeltechniek en zetten zich ook in voor hedendaags werk. Van meet af aan omvatte het artistieke concept ook het streven om alle bevolkingsgroepen toegang te geven tot de concerten door middel van programmering en prijsstelling. Met Felix Weingartner, die het orkest dirigeerde van 1898 tot 1905, groeide ook de internationale bekendheid door talrijke buitenlandse reizen.
Gustav Mahler dirigeerde het orkest in 1901 en 1910 tijdens de wereldpremières van zijn 4e en 8e symfonieën. In november 1911 ging Mahlers Das Lied von der Erde (Het lied van de aarde) in première met het ensemble, dat sindsdien omgedoopt is tot het Konzertvereins-Orchester, onder leiding van Bruno Walter. Van 1908 tot 1914 nam Ferdinand Löwe het orkest weer over. In verband met het triomfantelijke Weense gastoptreden op 1 maart 1898 met Anton Bruckners 5e symfonie dirigeerde hij de eerste grote Bruckner-concerten, waarmee hij de Bruckner-traditie van het orkest vestigde, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Tijdens de ambtsperiode van Siegmund von Hausegger, die van 1920 tot 1938 leiding gaf aan het orkest als algemeen muziekdirecteur, vonden de wereldpremières plaats van twee van Bruckners symfonieën in hun originele versies en werd de naam "Munich Philharmonic" gewijzigd.
Eugen Jochum dirigeerde het eerste concert na de Tweede Wereldoorlog. In de herfst van 1945 won de Philharmoniker Hans Rosbaud, een uitstekende orkestdirigent die ook gepassioneerd was door nieuwe muziek. De opvolger van Rosbaud was Fritz Rieger van 1949 tot 1966. In de tijd van Rudolf Kempes, die het orkest leidde van 1967 tot aan zijn vroegtijdige dood in 1976, toerde de Philharmonic voor het eerst door Japan en de toenmalige USSR.
In februari 1979 dirigeerde Sergiu Celibidache zijn eerste reeks concerten met het Philharmonisch Orkest van München en werd in juni van hetzelfde jaar benoemd tot algemeen muziekdirecteur. Concertreizen brachten hem en het orkest door vele Europese landen, naar Zuid-Amerika en Azië. De legendarische Bruckner-concerten samen droegen in belangrijke mate bij tot de internationale reputatie van het orkest. Tijdens het Celibidache-tijdperk werd het orkest herhaaldelijk gevraagd om de federale regering of de federale president te begeleiden als muzikaal ambassadeur.
Na lange tussenjaren in het Herkulessaal in München, kreeg de Philharmoniker na 40 jaar eindelijk weer een eigen concertzaal met de Philharmonie im Gasteig. Hun oude huis, de zogenaamde »Tonhalle« aan de Türkenstrasse, werd in 1944 volledig verwoest.
In september 1999 werd James Levine chef-dirigent van het Philharmonisch Orkest van München. Met hem maakte het Philharmonisch Orkest van München uitgebreide concerttournees door Europa, trad op als gastoptreden in Carnegie Hall in New York en maakte in 2002 hun gezamenlijke debuut op de "Proms" in Londen. In 2003 kende de Duitse Vereniging van Muziekuitgevers het Filharmonisch Orkest van München de prijs toe voor het "Beste concertprogramma van het seizoen 2002/2003".
In 2004 benoemde het Filharmonisch Orkest van München Zubin Mehta tot de eerste ‘eredirigent’ in de geschiedenis van het orkest. Christian Thielemann tekende zijn contract als algemeen muziekdirecteur in 2003. In 2005 kreeg het Philharmonisch Orkest van München de eer om een concert te geven voor paus Benedictus XVI onder leiding van Christian Thielemann. in het Vaticaan, dat werd bijgewoond door ongeveer 7.000 genodigden.
Een uiterst succesvolle tournee bracht het orkest in september 2010 naar Zuid-Amerika onder leiding van eredirigent Zubin Mehta. Voor de 100ste verjaardag van de première in München dirigeerde Christian Thielemann in oktober 2010 twee uitvoeringen van Gustav Mahlers 8e symfonie. Hij werd gevolgd door Lorin Maazel, die tot zijn dood in 2014 de functie van chef-dirigent bekleedde. Tijdens zijn ambtsperiode concentreerde hij zijn werk op het uitbreiden van het repertoire en het flexibeler maken van het geluid.
Valery Gergiev is sinds het seizoen 2015/16 chef-dirigent van het Philharmonisch Orkest van München. Ze reisde al naar tal van Europese steden, maar ook naar Japan, China, Korea, Taiwan en de VS. Valery Gergiev zette programmatische accenten met de uitvoeringen van symfonische cycli van Sjostakovitsj, Stravinsky, Prokofjev en Rachmaninoff, maar ook met nieuwe formaten zoals het festival “MPHIL 360 °”. Concerten worden regelmatig wereldwijd uitgezonden via livestream, radio en televisie. De eerste cd-opnames van het eigen orkestlabel »MPHIL« zijn sinds september 2016 verkrijgbaar. Van 2017 tot 2019 namen de Filharmonie van München en Valery Gergiev alle symfonieën van Anton Bruckner op in de St.Florian Collegiate Church. Deze opnames werden geleidelijk gepubliceerd en verschijnen in het voorjaar van 2020 in één opname.
Met het programma "Spielfeld Klassik" heeft de Philharmonie van München de afgelopen jaren een uitgebreid educatief aanbod voor alle generaties ontwikkeld. Jaarlijks bezoeken tot wel 35.000 mensen van alle leeftijden de meer dan 150 evenementen. Met concerten voor kinderen, scholen en jongeren, bezoeken aan repetities, bezoeken aan scholen door het Filharmonisch Orkest, instrumentendemonstraties en een school- en studentenabonnement, krijgen kinderen en jongeren in het bijzonder een breed scala aan mogelijkheden om zich met klassieke muziek en het werk van een groot symfonieorkest bezig te houden. Onder het motto "MPhil ter plaatse" kan de Münchener Philharmonie niet alleen in de Philharmonie in Gasteig in München, maar ook op bijzondere locaties als het Hofbräuhaus, bergweiden, clubs en industriehallen worden ervaren als "het orkest van de stad".
In seizoen 2018/19 vierde het Philharmonisch Orkest van München zijn 125-jarig jubileum met galaconcerten, symposia en tal van andere speciale projecten.