Lugansky, Nikolai

2015-12-10 00:00:00

Nikolai Lugansky werd in 1972 geboren in een familie van wetenschappers. Als uitzonderlijk talent werd hij op jonge leeftijd al leerling van de befaamde pianiste en pedagoge Tatiana Nikolaeva. Hij won eerste prijzen van verschillende internationale competities, zoals in 1998 de International Bach Competitie in Leipzig; 1990 All-Union Rachmaninov Competitie en in 1994 het Tsjaikovsky Concours.

In Nederland maakte Nikolai Lugansky in mei 1990, op zeventienjarige leeftijd, een sensationeel debuut toen hij in de Grote Zaal van het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht op het laatste moment insprong voor de ziek geworden Maria João Pires. Een paar maanden daarna gaf Lugansky een recital in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam in de serie "Vijf Jonge Russische Toptalenten". In februari 1994 trad hij op in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw en in de Rotterdamse Doelen. In april 1999 gaf hij een Chopinrecital tijdens het ‘Zondagochtendconcert’ in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Kortgeleden gaf hij nog in het Concertgebouw een bejubelde uitvoering van het Derde pianoconcert van Rachmaninov met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Alexander Lazarev.

Nikolai Lugansky treedt op met de gerenommeerde orkesten van Europa en Japan: Orchestre National de France, Orchestre de Paris, Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch, City of Birmingham Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra Londen, London Philharmonic Orchestra, het Orchestra di Milano Guiseppe Verdi, Dresden Philharmoniker, Berliner Symphoniker, Münchner Philharmoniker, Tokyo Philharmonic Orchestra en het Russian National Orchestra onder leiding van wijlen Evegeny Svetlanov en Mikhail Pletnev. Andere dirigenten met wie Lugansky veel heeft gewerkt zijn: Paavo Berglund, Riccardo Chailly, Christoph Eschenbach, Valery Gergiev, Marek Janowski, Neeme Järvi, Emanuel Krivine, Sir Charles Mackerras, Kurt Masur, Kent Nagano en Yuri Temirkanov.

In het seizoen 2002-2003 ging Nikolai Lugansky op tournee naar Japan met het Koninklijk Concertgebouworkest en toenmalig chefdirigent Riccardo Chailly, waarbij hij het Vijfde pianoconcert van Beethoven speelde. Het afgelopen seizoen ging hij opnieuw op tournee naar Japan, maar nu met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van chefdirigent Valery Gergiev, met het Pianoconcert in G van Ravel. Belangrijke recente optredens waren de opening van het ‘Tsjaikovsky seizoen’ in Parijs met het Orchestre National de France o.l.v. Kurt Masur; concerten in het Barbican Centre te Londen, in Leipzig met het Gewandhaus Orchester o.l.v. Riccardo.Chailly en in Berlijn met het Rundfunk Sinfonie-Orchester Berlin o.l.v. Marek Janowski.

Inmiddels is Nikolai Lugansky vaste gast van het internationale pianofestival La Roque d’Anthéron. Dit seizoen geeft hij recitals in onder andere de Wigmore Hall te London, Brussel, Toulouse, Avignon en Moskou. Samen met de wereldberoemde violist Vadim Repin maakte hij in februari/maart 2005 een uitgebreide tournee door Europa en de Verenigde Staten. Begin juni zal hij samen met Vadim Repin en de vermaarde cellist Mischa Maisky optreden in het Théâtre des Champs-Elysées te Parijs.

Nikolai Lugansky neemt op voor Warner Classics Int. (Erato). Al zijn opnames werden onderscheiden: Diapason D’Or 2000 voor de Etudes op. 10 en op. 25 van Chopin; Diapason D’Or 2001 voor de Prelude op. 3, Preludes op. 23 en de 6 Moments musicaux, op. 16 van Rachmaninov; Diapason D’Or 2002 voor de 24 Preludes van Chopin; de CHOC de la musique 2003 voor de Pianoconcerten nrs. 1 & 3 van Rachmaninov met het CBSO o.l.v. S. Oramo; CHOC de la musique 2003 voor het Pianoconcert nr. 1 van Tsjaikovsky en de Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2003. Recent kwam er een solo CD uit met Sonates van Beethoven. Ook voltooide hij met S.Oramo en het CBSO de Pianoconcertcyclus van Rachmaninov. Bij Vanguard Classics verscheen in 1992 de eerste CD van Lugansky met daarop de complete Etudes-tableaux van Rachmaninov.

Relevante recensies

lugansky