Lucerne Festival Orchestra

2014-10-14 15:44:00

Het Luzern Festivalorkest (Engels (en de naam die ook in Zwitserland gebruikt wordt): Lucerne Festival Orchestra) is een ad-hocseizoensorkest, met als thuisbasis het jaarlijks Lucerne Festival in Zwitserland. Het Lucerne Festival had al een huisorkest in 1938, met Arturo Toscanini die het eerste concert van het ensemble dirigeerde. Van 1943 tot 1993 bestond het festivalorkest voornamelijk uit Zwitsrese musici. Een paar jaar later ontstond er een nieuw festivalorkest, gestoeld op spelers uit het Gustav Mahler Jeugdorkest en het Jeugdorkest van de Europese Gemeenschap (tegenwoordig het Jeugdorkest van de Europese Unie).

De meest recente wedergeboorte van het Luzern Festivalorkest heeft plaatsgevonden op instigatie van Claudio Abbado, na overleg in 2000 met de artistiek directeur van het Lucerne Festival, Michael Haefliger. Het hart van het ensemble bestaat uit het Mahler Chamber Orchestra. In het LFO spelen en speelden 's werelds meest vooraanstaande solisten en orkestaanvoerders, waaronder Kolja Blacher, Wolfram Christ, Mirijam Contzen, Diemut Poppen, Natalia Gutman, Jens-Peter Maintz, Jacques Zoon, Reinhold Friedrich, Stefan Dohr, Alessio Allegrini, Mark Templeton, Franz Bartolomey, Alois Posch, Emmanuel Pahud, Albrecht Mayer, Stefan Schweigert, Jörgen van Rijen, leden van het Sabine Meyer Blaasensemble, het Alban Berg Quartet en het Hagen Quartet. Het orkest heeft ook spelers uit de orkesten waarmee Abbado een band heeft, zoals de Berliner Philharmoniker, het London Symphony Orchestra en de Wiener Philharmoniker. Abbado blijft in beginsel chef-dirigent en muzikaal leider tot en met 2010.

Abbado kiest zelf de orkestleden uit, en de musici komen begin augustus bijeen in Luzern voor een periode van in totaal drie weken, waarvan tien dagen met repetities. Daarna speelt het orkest geleid door Abbado op de openingsconcerten van het festival. Abbado hecht veel waarde aan het goed naar elkaar luisteren, zoals in kamermuziek, ook in de context van een volledig symfonieorkest.[7] [8] In de strijkerssecties stellen de aanvoerders zelf de lessenaarindeling vast, na overleg met Abbado. Repetities beginnen met de afzonderlijke instrumentsecties, voordat het voltallige ensemble met Abbado repeteert.[9]

Abbado leidde de eerste uitvoeringen van het Luzern Festivalorkest "nieuwe stijl" tijdens het festival van 2003. Hun eerste reis naar het buitenland was naar Rome in het najaar van 2005. In oktober 2006 was hun eerste optreden overzee, in Tokyo. het orkest speelde op de Proms-concert in augustus 2007, in een veelgeprezen uitvoering van Gustav Mahlers Symfonie nr. 3.[10] [11] [12]. Abbado en het orkest zouden hun eerste optreden hebben in de Verenigde Staten, in de Carnegie Hall in New York in oktober 2007.[1] In september 2007 maakte Abbado echter bekend dat hij wegens gezondheidsproblemen van deze concerten moest afzien.[13] [14] Het orkest speelde daarom onder leiding van vervangers Pierre Boulez en David Robertson.

http://www.lucernefestival.ch/en/ensembles/lucerne_festival_orchestra/

Relevante recensies