Leeuw, Reinbert de

2017-07-28 20:17:00

Dirigent, pianist, componist Reinbert de Leeuw (8 september 1938) was mede-oprichter van het Schönberg Ensemble in 1974 (tegenwoordig Asko|Schönberg) en is sindsdien vaste dirigent van het ensemble.

Hij werd geboren in Amsterdam en studeerde piano en muziektheorie aan het Amsterdamse Conservatorium, gevolgd door een studie compositie bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Nationaal en internationaal wordt hij gewaardeerd als groot kenner en pleitbezorger van hedendaagse muziek.

Hij heeft in binnen- en buitenland een groot aantal ensembles en symfonieorkesten gedirigeerd, in Nederland o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In het seizoen 1995/96 wijdde het Concertgebouw de Carte Blanche-serie geheel aan hem. Hij dirigeerde diverse producties bij De Nederlandse Opera en de Nationale Reisopera. Producties die onder zijn leiding hebben plaatsgevonden zijn o.a. Strawinsky (Rake’s Progress), Andriessen (Rosa, a Horse Drama, Writing to Vermeer en La Commedia), Ligeti (Le Grand Macabre) en Vivier (Rêves d’un Marco Polo).

Reinbert de Leeuw was gedurende drie seizoenen verbonden aan het Sydney Symphony Orchestra als artistiek adviseur voor de series moderne en hedendaagse muziek. In 1992 was hij artistiek directeur van het Aldeburgh Festival en van 1994 tot 1998 was hij in die functie verbonden aan het Tanglewood Festival voor hedendaagse muziek in de Verenigde Staten. Tot 2011 was hij artistiek leider van de NJO Summer Academy. Als pianist maakt hij vooral furore met zijn vertolkingen van het werk van Satie. Daarnaast was De Leeuw 50 jaar docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Hij ontving diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn baanbrekende werk. In 1994 werd hem een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht uitgereikt en in augustus 2004 werd hij aangesteld als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. De Leeuw oogstte veel bewondering en succes met zijn grootse uitvoering van de Gurre-Lieder van Schönberg in 2011. In 2008 is hij onderscheiden met de Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Reinbert de Leeuw ontving diverse Edisons, waaronder in 2007 voor de ‘Schönberg Ensemble Edition’, een uitgave van 25 cd’s en dvd’s ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het Schönberg Ensemble, en in 2008 voor de CD ‘Im wunderschönen Monat Mai’ met Barbaba Sukowa en het Schönberg Ensemble. In 2013 ontving hij de Amsterdam Prijs in de categorie 'bewezen kwaliteit'.

https://www.askoschoenberg.nl/over-ons/reinbert-de-leeuw/?gclid=EAIaIQobChMIp-LRnM6r1QIVaLvtCh3sKAZLEAAYAiAAEgLHKfD_BwE

Relevante recensies

Reinbert de Leeuw rd Foto Serge Ligtenberg