Lahti Symphony Orchestra

2015-11-13 00:00:00

Het Symfonieorkest van Lahti (Sinfonia Lahti of Lahden Kaupinginorkesteri = Stadsorkest van Lahti) is een symfonieorkest, gevestigd in de Finse stad Lahti.

De eerste opzet tot een orkest vond plaats in 1910, toen de stichting Muziekvrienden van Lahti werd opgericht. Deze vriendenkring leidde in 1949 tot de vorming van een volledig symfonieorkest. In het westen bleef het orkest vrij onbekend, totdat het Zweedse platenlabel BIS het 'ontdekte'. Met zijn toenmalige reserve- en later vaste chef-dirigent Osmo Vänskä werd het orkest een vaste speler voor dat label met opnamen van werken van Jean Sibelius, maar ook een serie gewijd aan Kalevi Aho (enige tijd huiscomponist) en Joonas Kokkonen. Het orkest viel in de prijzen met de cd-premières van de onuitgegeven eerste versies van het Vioolconcert en de Vijfde symfonie van Sibelius.

Vänskä verhuisde in 2008 naar het Minnesota Orchestra en werd bij zijn afscheid benoemd tot eredirigent. Hij werd opgevolgd door Jukka Pekka Saraste, die in de herfst van 2011 werd opgevolgd door Okko Kamu. Het orkest speelde in 2003 voor het eerst in Nederland, in het Amsterdamse Concertgebouw.

Het orkest met ongeveer 60 leden verzorgt concerten met klassieke muziek in Lahti en omstreken, reist de gehele wereld af, maar heeft toch nog tijd om af en toe een uitstapje te maken naar georkestreerde popmuziek. Zo verschenen er albums met muziek van ABBA en Queen gezongen door Rajaton. In 2000 kreeg Lahti een nieuwe concertzaal, de Sibelius Zaal.

http://www.sinfonialahti.fi/en_GB/

Relevante recensies

Lahti Symphony Orchestra