Kouzmenko, Ksenia

2018-07-10 20:18:00

Ksenia Kouzmenko wordt internationaal geroemd voor haar gevoelige en technisch indrukwekkende pianospel en is zeer geliefd als kamermuziekpartner.

Ksenia werd geboren in Minsk, Belarus, als dochter van een pianistenechtpaar. Ze studeerde aan het Nationaal Muziek College te Minsk bij Vladimir Zaretski en Grigori Sjersjevski, de voormalige pianodocent van haar vader. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde ze als soliste met orkest. De jaren daarop speelde ze pianoconcerto's van Beethoven en Rachmaninov. Ze studeerde af cum laude, met gouden medaille. Ksenia vervolgde haar pianostudie aan de Nationale Muziekakademie bij Igor Olovnikov, waar ze, eveneens cum laude, haar master degree haalde als concertpianist, docent, en in pianobegeleiding en kamermuziek.

In 1995 kwam ze met een internationale studiebeurs naar Nederland voor een post-graduate studie bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ksenia ontving in 1997 en 1998 een beurs van de Yuri Egorov Foundation. Ze volgde vele masterclasses bij o.a. Abbey Simon, György Sándor, Vazha Chachava, Lazar Berman, György Kurtág, Earl Wild, Charles Rosen, Karl-Heinz Kammerling, Ivan Moravec en naam deel aan de Bach-interpretatiecursussen bij professor Walter Blankenheim. In 1997 werd ze uitgenodigd om als fellow-student deel te nemen aan het Zomerfestival in Tanglewood (V.S.).

Ksenia ontving internationale prijzen voor pianobegeleiding. Als soliste won ze de tweede prijs en de publieksprijs van het internationale Tromp Muziek Concours te Eindhoven, en de derde prijs op de Rencontres Musicales de Gaillard, Frankrijk.

Zij speelde o.a. met het Nationaal Symfonieorkest van Belarus, het Zeeuws Orkest, het Brabants Orkest, het Collegium Instrumentale Brugense, het Valeriusensemble en het Nederlands Blazersensemble. Ze soleerde in het Kurtágproject van het Koninklijk Conservatorium onder leiding van Reinbert de Leeuw. In 2004 speelde ze, op aanbeveling van György Kurtág zelf, zijn "...quasi una fantasia..." met het Orchestra della Svizzerra italiana, onder de directie van Olivier Cuendet, tijdens het Luganofestival. Ksenia maakte opnames voor de Nationale Omroep van Belarus, de Nederlandse televisie, de BRT, Classic FM, de Concertzender en Radio 4.

Ksenia concerteert in Duitsland (Beethovenfestival in Bonn), Engeland, Zwitserland, België (Festival van Vlaanderen), Italië, Slovenië, (Tartinifestival), Griekenland, Spanje (festival “Semana de Musica Caja Astur”), Rusland (Hermitage, St. Petersburg), en door heel Nederland.

Ksenia speelde kamermuziek in alle mogelijke bezettingen. In bijna 30 jaar heeft ze een enorm rijk repertoire opgebouwd, van Bach tot Kurtág. Ze zoekt continu naar de nieuwe composities en maakt graag ongewone, inspirerende programma's. Ze speelt al jaren samen met de violiste Lisa Jacobs, klarinettist André Kerver, en celliste Lucie Štĕpánová. Sinds kort bespeelt Ksenia ook een Erard-vleugel.

Vanaf 1999 geeft ze les aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

In 2013 bracht ze samen met violiste Lisa Jacobs de CD "Poème" uit bij Challenge Records, met werk van Franck en Ysaÿe.

De CD "Whispering Leaves" met celliste Lucie Štĕpánová kwam uit in 2018, bij Cobra Records. Op deze CD staat Tsjechische muziek voor cello en piano, van Janáček, Páleníček en Martinů. Beide opnames werden hoog geprezen door de internationale pers.

In de woorden van het juryrapport van het Trompconcours: Ksenia Kouzmenko is een overtuigend “performer”, bij wie het elegante gebaar steeds in dienst staat van de muziek. Zij durft risico’s te nemen en sleept de luisteraar mee op haar muzikale ontdekkingstochten.

http://kseniakouzmenko.jouwweb.nl/

Relevante recensies

Kouzmenko