Janowski, Marek

Marek Janowski kwam van 2001 tot 2003 voor het eerst als chef-dirigent naar de Dresden Philharmonic. Al die tijd overtuigde hij met ongebruikelijke en veeleisende programma's. Met het concertseizoen 2019/2020 keert hij terug naar het Dresden Philharmonic als chef-dirigent en artistiek leider.

Marek Janowski, geboren in Warschau in 1939, opgegroeid en opgeleid in Duitsland, kan terugkijken op een uitgebreide en succesvolle carrière als operadirigent en als artistiek leider van belangrijke concertorkesten. Na jaren als assistent en bandmeester in Aken, Keulen, Düsseldorf en Hamburg, leidde zijn artistieke pad als GMD naar Freiburg i. Br. En Dortmund. Er is geen wereldberoemd operahuis tussen de Metropolitan Opera New York en de Beierse Staatsopera in München, tussen Chicago, San Francisco, Hamburg, Wenen, Berlijn en Parijs, waar hij sinds eind jaren zeventig geen vaste gast meer is.

In de concertwereld, waar hij zich sinds eind jaren negentig op heeft geconcentreerd, zet hij de grote Duitse dirigenttraditie voort. Van 2002 tot 2016 was hij chef-dirigent van het Berlin Radio Symphony Orchestra (RSB). Eerder en gedeeltelijk parallel, was hij chef-dirigent van het Orchestre de la Suisse Romande (2005-2012), het Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo (2000-2005) en het Orchestre Philharmonique de Radio France (1984-2000), dat hij het toporkest werd Frankrijk ontwikkelde zich. Hij was ook enkele jaren hoofd van het Gürzenich Orkest in Keulen (1986-1990).

Marek Janowski staat wereldwijd bekend als een uitstekende Beethoven, Schumann, Brahms, Bruckner en Strauss dirigent, maar ook als specialist in het Franse repertoire. Meer dan 50 platen, waarvan de meeste met internationale prijzen zijn bekroond - waaronder verschillende complete opera-opnames en complete symfonische cycli - hebben ertoe bijgedragen dat Marek Janowski's speciale vaardigheden als dirigent al meer dan 35 jaar internationaal bekend zijn geworden.

Een speciale focus voor hem zijn de tien opera's en muzikale drama's van Richard Wagner, die hij samen met het Berlin Radio Symphony Orchestra, het Berlin Radio Choir en een falanx van internationale solisten tussen 2010 en 2013 uitvoerde in het Berlin Philharmonic. Alle concerten zijn in samenwerking met Deutschlandradio door Pentatone op SACD gepubliceerd. Voor Wagner keerde Marek Janowski ook terug naar een operahuis en regisseerde de "Ring" op het Bayreuth Festival in 2016 en 2017. Van 1980 tot 1983 had hij deze cyclus al voor het record opgenomen met het Saxon State Orchestra in Dresden. Voor de jaren 2014 tot 2017 werd hij uitgenodigd door de NHK Symphony (het belangrijkste orkest in Japan) om de tetralogie van Wagner in concert te dirigeren.

Na "Cavalleria rusticana" en "Il Tabarro", de twee eenakterpersonages van Mascagni en Puccini, die hij al bij het Dresden Philharmonic heeft opgenomen, zal in het seizoen 2019/2020 een opname van Beethovens "Fidelio" voor het Pentatone-label worden gemaakt.

https://www.dresdnerphilharmonie.de/chefdirigent/marek-janowski

Relevante recensies

Marek Janowski 3098925BW