Holtrop, Wytske

2019-10-16 00:00:00

Wytske (1994) speelt cello sinds haar zesde jaar. Vanaf haar twaalfde jaar volgde ze lessen in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Haar bachelor behaalde zij in 2016 met grote onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Jeroen Reuling. Vanaf september 2016 studeerde zij aan het Haute École de Musique de Genève bij François Guye waar zij in 2018 haar master cum laude behaalde.

Masterclasses volgde Wytske bij o.a. Natalia Gutman, Gary Hoffman, Wolfgang Emanuel Schmidt en Reinhard Latzko. Van 2013 t/m 2016 volgde ze masterclasses en gaf ze concerten tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.
Wytske was aanvoerder van de celli van het JeugdOrkest Nederland en het Haydn Jeugd Strijkorkest. In de winter 2014 en 2015 speelde zij in het Nationaal Jeugd Orkest, in 2015 als plaatsvervangend aanvoerder. In 2016 deed zij de orkestacademie bij het Nationaal Orkest van België. Wytske speelde als soliste met verschillende orkesten in Nederland.

Wytske was meerdere malen prijswinnaar bij Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Met het strijkkwartet Farfalle was zij in 2011 winnaar van het kamermuziekconcours tijdens het International Youth Festival in Aberdeen (Schotland) en in 2012 won het strijkkwartet Farfalle de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours in Enschede. Ook won ze in 2012 de Prix du Musée Bonnat tijdens de Masterclasses van de Académie Ravel in Saint Jean de Luz. Wytske ontving een studiebeurs van het Herbert Duintjer Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Wytske bespeelt een cello van Tanguy Fraval, Brussel, gebouwd in 2011. Ze heeft een strijkstok van C. Jochen Schmidt uit Dresden uit de collectie van het Nationaal Instrumenten Fonds in bruikleen.

http://www.wytskeholtrop.com/#

Relevante recensies

wytske holtrop tryntsje nauta 2019 web groot 12