Heijden, Laura van der

Laura van der Heijden heeft al naam gemaakt als een heel bijzonder opkomend talent. Na al vele prijzen en onderscheidingen te hebben gewonnen won ze toen net 15 was de BBC Young Musician-prijs 2012, met Walton’s Cello concert o.l.v. Kirill Karabits en de Northern Sinfonia in The Sage, Gateshead. In september 2014 won ze tijdens de internationale masterclasses van de prestigieuze Kronberg Academy de ‘Landgraf von Hessen’-prijs. In 2015 werd Laura uitgeroepen tot ‘Young Artist in residence’ van de London Mozart Players. In 2016 werd ze door de Orpheum Stichting in Zwitserland geselecteerd als uitzonderlijk getalenteerde jonge instrumentale soliste en gaf ze in de Tonhalle Zürich een recital met Fazil Say.

Laura werd in 1997 in Engeland geboren en is de dochter van een nederlandse vader en een zwitserse moeder. Haar muzikale ontwikkeling begon op haar vierde met blokfluitles. Ze greeg cello les van Marina Logie en toen ze tien jaar was behaalde ze haar ABRSM graad acht examen met onderscheiding, zowel voor cello als voor piano. Op haar negende gaf Laura haar eerste openbare concert met het Jupiter Kamer Orkest.
Van 2005 tot 2014 studeerde ze aan het Junior Department van het Royal College of Music in Londen. Daar kreeg ze pianoles van Emily Jeffrey en nam ze deel aan verschillende ensembles.
Sinds 2008 studeert Laura bij de fameuze Engels-Russische cellist Leonid Gorokhov.
Laura studeert momenteel musicologie aan het St John’s College, Cambridge. Tijdens de ‘term breaks’ geeft ze concerten.

In de afgelopen jaren speelde Laura Beethoven's Triple Concert met het Philharmonia Orkest en was ze solist in het celloconcert van Sjostakovitsj met de Cymru Sinfonia. Ze debuteerde in Duitsland op muziek festivals in Mecklenburg-Vorpommern en Schleswig-Holstein en in Nieuw-Zeeland trad ze op met het Nationale Jeugd Orkest. Toen de BBC voor het eerst de Proms introduceerde in Australië was ze de cello-soliste in het openingsconcert met het Melbourne Symphony Orkest onder leiding van Sir Andrew Davis. De componist James Macmillan nodigde haar uit tijdens zijn Cumnock Tryst Festival in Schotland. Verder trad ze op als solist met het Royal Philharmonic Orkest, het Kamer Orkest van de Europese Unie. Door de London Mozart Players werd Laura benoemd tot ‘permanent resident’ (vaste solist).

Verder heeft Laura talloze recitals gegeven in de UK met de pianisten Tom Poster, Huw Watkins en Petr&nsbp;Limonov. Ze heeft in talloze kamermuziek projecten samengewerkt met Fazil Say, Krzysztof Chorzelski, Tobias Feldmann, Martyn Jackson en Savitri Grier.
Verder neemt ze regelmatig deel aan masterclasses met David Geringas, Ralph Kirschbaum en Miklós Perényi.

In het seizoen 2016/17 trad ze op met de ‘BBC Philharmonic’en met het ‘Orchestra of the Swan’ waar ze benoemd is tot ‘associate artist’. In december 2017 was Laura de solist in het celloconcert van Schumann met de Academy of St. Martin in the Fields. Dit was een concert in de serie de “Cello Unwrapped” in Kings Place Londen.

Laura speelt op een 1780-cello van Joseph Hill, die aan haar is uitgeleend door de familie Boileau. Laura is zowel ambassadeur van ‘The Prince’s Foundation for Children’ als van het jeugdorkest van Brighton.

http://www.lauravanderheijden.uk/nl/bio

Relevante recensies

Laura articlespage