Engeltjes, Maarten

2014-10-14 10:50:30

Maarten Engeltjes (1984), zingt al vanaf zijn vierde jaar als jongenssopraan. Een erkenning voor zijn bijzondere zangtalent is de selectie door sir David Wilcocks om tijdens een jongenskoren festival in Haarlem (1995) de sopraansolo te zingen in Händels Coronation Anthems. Een ander hoogtepunt is zijn medewerking als sopraansolist aan een CD-opname in de Dom van Riga van o.a. Allegri's Miserere Mei.

Op zijn zestiende maakt Maarten zijn debuut als Countertenor met het zingen van de alt-aria’s in Bachs Matthäus-Passion. Al snel volgen vele concerten in binnen en buitenland waaronder Bach's grote meesterwerken als de Matthäus- en Johannes-Passion, Weihnachtsoratorium, Hohe Messe en vele cantates. Zo ook de grote oratoria van Händel.

In 2003 wordt hij uit een twintigtal getalenteerde countertenoren geselecteerd door de wereldberoemde Michael Chance om deel te nemen aan een door Chance te geven masterclass, welke werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. In oktober van 2004 verzorgde Maarten samen met Michael Chance een recital waarin ze duetten van Purcell en Blow ten gehore brachten, waaronder John Blow's 'An ode on the death of Mr Henry Purcell'. Dit onder leiding van Gustav Leonhardt.

Maarten Engeltjes heeft inmiddels al mogen werken met dirigenten als; Gustav Leonhardt, William Christie, Ton Koopman, Phillipe Pierlot, Christina Pluhar, Gabriel Garrido, Peter Dijkstra, Reinbert de Leeuw, Jos van Veldhoven en Federico Sardelli.

Recente engagementen zijn o.a.: de rol van de engel Rafäel in de wereldpremière van Rob Zuidam's opera 'Adam in Ballingschap' bij De Nederlandse Opera, de rol van Polinesso in Händels Ariodante tijdens het vermaarde Festival International de l’opéra Baroque de Beuane, 9 solorecitals (Dowland&Purcell) voor Netwerk oude muziek Utrecht, Händels Dixit Dominus met Peter Dijkstra en het Nederlands Kamerkoor, Cantates van Bach onder Ton Koopman tijdens de prestigieuze NPS zaterdagmatinee in het Concertgebouw, Bachs Weihnachtsoratorium in Tokyo en Osaka, een wereldtour met Les Arts Florissants o.l.v. William Christie als onderdeel van het programma “Le Jardin des Voix”. Zo ook een tour door Belgïe met het Vlaamse barokorkest B’rock, waar hij het Nisi Dominus van A. Vivaldi en Salve Regina van J.A. Hasse ten gehore bracht. Deze tour eindigde op 27 October met een concert, op uitnodiging van Koning Albert, in het Koninklijk Paleis te Brussel.

Toekomstige engagementen zijn o.a.: de rol van Jezus in Egon Krachts hedendaagse compositie van de Judas Passion, De rol van Mago Christiano in Händels Rinaldo bij de Opéra de Lausanne, Stabat Mater van Pergolesi met Johannette Zomer en Concerto Köln, de Hohe Messe van Bach in een Europese tour met Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. Daniel Reuss, Johannes-Passion van Bach in een Europese tour met The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman en een CD opname samen met uitvoeringen van Händels Dixit Dominus en Bachs Magnificat met het koor van de Bayerischen Rundfunks o.l.v. Peter Dijkstra.

In mei 2007 werd zijn debuutalbum gepresenteerd, waarop hij liederen van Dowland, Byrd en Purcell ten gehore brengt. De kritieken waren unaniem lovend. Dit album stond wekenlang in de top 10 van best verkopende klassieke cd's in Nederland. Intussen heeft hij ook van Bachs Johannes-Passion en solo cantates voor Alt opgenomen, de laatste kwam uit in 2009.

In september 2007 studeerde Maarten cum laude met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium van Den haag waar hij studeerde bij Maria Acda, Manon Heijne en Michael Chance. Momenteel wordt Maarten gecoacht door Andreas Scholl en zijn vroegere leraar Richard Levitt.

http://www.maartenengeltjes.com/

Relevante recensies

maarten engeltjes15