Eijsackers, Hans

Hans Eijsackers studeerde o.m. bij Gérard van Blerk, Jan Wijn en György Sebök. In 1992 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus met Onderscheiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn studie werd hij uitgenodigd te komen studeren aan de European Mozart Academy in Kraków, waaruit optredens voortvloeiden in Budapest, Zuidoost-Azië, Cornwall en New York.

Hij was winnaar van de Rotterdamse Piano-3-daagse, het Prinses Christinaconcours en het Europees Pianoconcours in 1991 in Luxemburg, waar hij in de finale het 2e pianoconcert van Rachmaninow vertolkte en bovendien de speciale prijs voor liedbegeleiding won. Tevens ontving hij tweemaal de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw.

Sinds 2013 is hij aangesteld als Professor Liedgestaltung aan de Robert Schumann Hochschule te Düsseldorf, ook is hij docent kamermuziek en duoklas aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, daarnaast treedt hij veelvuldig op als solist, kamermusicus en liedbegeleider.

Afgelopen jaren was hij te horen met de soloprogramma’s “Hommage” en “Bella Italia”, en in pianoconcerten van Brahms en Martinu. Hij werkte onder meer samen met de dirigenten Otto Tausk, Neeme Jervi, Gordan Nicolic en Yannick Nézet-Seguin.

Hans is een graag gehoorde gast bij het Storioni Festival, het Grachten Festival, het Danube Music Festival, het Festival di Musica Classica di Linari en de Proms in Londen, van 2007 tot 2010 was hij ook artistiek leider van het “Uitgast Festival”, een muzikaal zomers openluchtevenement in het Natuurpark in Lelystad.

Sinds een gezamenlijke tour in de serie Rising Stars in 2001, met onder meer recitals in Carnegie Hall, New York en Wigmore Hall, Londen, vormt hij een duo met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. Na een succesvolle cd met de sonates van Reger werd ook hun tweede cd met de sonates van Brahms zeer enthousiast ontvangen door pers en media.

Hans Eijsackers is een veelgevraagd liedbegeleider, hij trad veelvuldig op met Xenia Meijer, Geert Smits, Henk Neven en is sinds 2004 ook vaste pianist bij het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Samen met Henk Neven won hij in mei 2008 de Mees Pierson Prijs. Hun cd “Auf einer Burg”, met liederen van Loewe en Schumann werd met gejuich onthaald door het muziekmagazine Luister, kreeg een nominatie voor de Gramophone Award en werd veelvuldig geprezen en gedraaid op de Nederlandse en Britse radiozenders. Sinds hun debuut in Wigmore Hall in Londen zijn zij elk seizoen weer uitgenodigd. In november 2012 is hun cd “The Sea” uitgekomen, met liederen van Schubert, Debussy en Fauré, een cd met Spaanse muziek wordt binnenkort opgenomen. Vanaf mei 2015 zullen zij de vermaarde masterclass voor liedduo’s van de Schubertstichting voortzetten in de Rotterdamse Doelen.

http://www.hanseijsackers.nl/hans-eijsackers/nl-NL/bio.aspx

Relevante recensies

Hans 2008