Cello Octet Amsterdam

Cello Octet Amsterdam is een uniek en veelzijdig ensemble dat nationaal en internationaal een begrip is geworden. Cello Octet Amsterdam is Alistair Sung, Claire Bleumer, Esther Torrenga, Genevieve Verhage, Rares Mihailescu, René van Munster, Sanne Bijker en Sanne van der Horst.

“Acht topcellisten… Totale technische perfectie, intensiteit en kleurrijke interpretatie”, aldus het beeldbepalende tijdschrift The Strad. Cello Octet Amsterdam staat voor nieuwe muziek en werkt met de meest markante componisten van nu.

Het octet heeft meer dan 70 wereldpremières uitgevoerd waarvan de meeste speciaal voor het octet zijn geschreven. Zo werkte het octet met Xenakis, Gubaidulina, Pärt, Boulez, Loevendie, Riley, Kagel, Glass en vele anderen. Arvo Pärt, inmiddels een goede vriend van het octet, zei na de première van zijn eerste werk voor het octet: “het octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.”

Naast nieuwe werken bevat de bibliotheek van het octet tientallen verrassende bewerkingen die het publiek niet zelden met verbazing ontdekt. De combinatie van nieuwe muziek en arrangementen maakt dat het Cello Octet veelvuldig een voorbeeld is geweest voor cellisten van over de hele wereld. Het ensemble heeft inmiddels 17 cd’s uitgebracht.

Cello Octet Amsterdam staat voor bijzondere samenwerkingen en programmeert bijzonder veelzijdig. Zo waren er concerten met zangeressen als Tereza Berganza, Karin Strobos en Cristina Branco, optredens met Hadewych Minis en Bløf, dansproducties met Conny Janssen Danst en Caribische grooves met Izaline Calister.

Het octet speelde in de Amsterdamse metrotunnel, op het dakterras van de Stopera en op vele andere bijzondere locaties.

Het octet werd opgericht in 1989 onder de naam Conjunto Ibérico. Nadat artistiek leider Elias Arizcuren afscheid van het octet nam, ging het verder onder de naam Cello Octet Amsterdam. Naast optredens in de belangrijke zalen van Europa trad het Octet op in de Verenigde Staten, Canada, Midden- en Zuid Amerika, Azië en het Midden-Oosten.

De wereldberoemde cellist Yo-Yo Ma zei in een interview: “… dit ensemble is een schat; het is een geweldig voorbeeld voor de muziekwereld… Overal waar ik speel: Brazilië, Japan, USA, word ik over het Cello Octet aangesproken…”

Cello Octet Amsterdam wordt meerjarig ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

https://cellooctet.com/

Relevante recensies

cello octet homepage5