Capriola Di Gioia

2017-07-24 20:17:00

Gedreven door hun gezamenlijke passie voor het barokke repertoire richtten Amaryllis Dieltiens en Bart Naessens in 2007 het ensemble Capriola Di Gioia op. Ze willen op die manier de uitdaging aangaan deze vaak theatrale en aangrijpende muziek binnen hun historische context op een zeer persoonlijke en expressieve wijze te delen met hun publiek.
Zowel solistisch als in diverse ensembles hebben Amaryllis en Bart een onontbeerlijke ervaring opgedaan. Ze werkten met gerenommeerde musici en stonden op tal van belangrijke Europese podia. Zo kregen ze de kans om hun eigen muzikale persoonlijkheid verder te ontwikkelen over een zeer uitgestrekt repertoire.
Tijdens haar eerste bestaansjaren heeft het ensemble een duidelijke richting en visie ontwikkeld. Naast weloverwogen en op intensief onderzoek gebaseerde keuzes uit het bekende en vooral minder bekende barokke repertoire, herontdekt Capriola Di Gioia de puurheid van de compositie en streeft ze naar een menselijke, eerlijke en pure interpretatie van de tekst, zowel vocaal als instrumentaal. Het resultaat is een muzikaal-theatrale uitvoering waarbij de dialoog wordt aangegaan met het publiek om zo empathie voor elk voorkomend personage aan te wakkeren.
Het ensemble focust zich op het weinig uitgevoerde repertoire voor sopraan en basso continuo. Sommige programma’s lenen zich ertoe deze basisbezetting uit te breiden met andere (melodie-)instrumenten. Hiervoor doet ‘Capriola Di Gioia’ beroep op jonge topmusici van over de hele wereld die eveneens hun hart verloren hebben aan het barokke repertoire. Het speelplezier (het ensemble is zijn naam daaraan schatplichtig) staat immer voorop maar hun excentrieke en nimmer aflatende gedrevenheid, hun uiterst fijnzinnige benadering en feeling met het barokke repertoire zorgen ervoor dat het ensemble telkens weer met grote warmte en enthousiasme wordt onthaald.
Capriola Di Gioia wordt steeds vaker gezien op de Belgische en Europese grote podia zoals het het Festival Van Vlaanderen, Concertserie Beek, Bozar, Oude Muziek Nederland, Festival +, Concertgebouw Brugge, Bach à Paques enz…en maakte inmiddels 4 CD-opnames (opgenomen bij het label Aeolus) met divers repertoire van de vroege barokke periode (Monteverdi en tijdgenoten) tem de vroege klassiek (L. Boccherini) waarbinnen het ensemble zich wil profileren. De eerste 3 CD’s werden erg positief onthaald door de internationale pers en de recentste opname met grotendeels onbekend repertoire van A. Scarlatti verschijnt in het najaar van 2016.

https://www.caprioladigioia.be/

Relevante recensies

CDG