CAMERATA BERN

2019-09-02 00:00:00

CAMERATA BERN werd opgericht in 1962 met het idee om als een flexibel ensemble zonder dirigent op te treden en werd al snel een wereldberoemd kamerorkest.
Haar ensemble-leden omvatten uitstekende solisten. Onder de artistieke leiding van de violiste en Grammy Award-winnaar Patricia Kopatchinskaja, die in Bern woont, evenals verschillende gasten (Antje Weithaas, Erich Höbarth, Amandine Beyer), wordt haar spel gekenmerkt door een subtiele en absoluut homogene geluidscultuur, frisheid en uitzonderlijk stilistisch vertrouwen op alle gebieden van de Repertoires uit. De CAMERATA BERN cultiveert zowel de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk op historische instrumenten als de muziek van onze tijd.

De uitstekende kwaliteiten van CAMERATA BERN leidden tot samenwerkingen met tal van internationaal gerenommeerde kunstenaars zoals Sol Gabetta, Heinz Holliger, Attilio Cremonesi, András Schiff, Alexander Lonquich, Jörg Widmann, Tabea Zimmermann, Bernd Glemser, Christian Gerhaher, Vesselina Kasarova, Radu Lupu en Barbara Hendricks , Peter Schreier, Reinhold Frederick, Leonidas Kavakos en Angelika Kirchschlager.

CAMERATA BERN reisde veel door Europa, naar Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Azië, het Verre Oosten, Australië en Japan. De platen en CD-opnames voor DG / Archive, DECCA, Denon, ERATO, Berlin Classics, Novalis, Philips, Claves, ECM, Sony en CAvi hebben verschillende internationale prijzen gewonnen, waaronder de Duitse Record Critics 'Prize, de Grand Prix du Disque , de Record Critics Award, de Record Academy Prize en de Echo Klassik `97 Prize van de Duitse Phono Academy. In 2018 bracht CAvi Music een CD-productie uit met Antje Weithaas als soliste in het vioolconcerto van Tsjaikovski. In september 2019 bracht het label Alpha de eerste van verschillende CD-opnames uit met Patricia Kopatchinskaja.

Onlangs speelde CAMERATA BERN op het Kissingen Zomerfestival in Bad Kissingen, op het SOlsberg Festival, op het Festival van Vlaanderen in Gent, op het Beethovenfest in Bonn, in de Grote Zaal van de Franz Liszt Academie in Boedapest, in de Tonhalle Zürich, in het Konzerthaus Berlijn, Zuiderstrandtheater in Den Haag, De Oosterpoort Groningen, Concertzaal Tilburg, het Palacio de Bellas Artes in Mexico, op het Morelia Festival in Mexico, op het Teatro Nacional in San José / Costa Rica, op het Teatro Nacional in Panama, op het Teatro Colon in Buenos Aires, in de Sala Sao Paulo, het Teatro Solis in Montevideo, de Victoria Victoria Hall, de Alte Oper Frankfurt, de deSingel International Kunstcampus in Antwerpen, het Teatro Carlo Felice in Genua, het Cervantino Festival in Mexico en de Wartburg in Eisenach.

Sinds 2010 heeft CAMERATA BERN een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderwijzen van muziek aan kinderen met meer dan 150 concerten op scholen in het kanton Bern. Het project "CONCERT-kinderen" maakt deel uit van het programma "Onderwijs en cultuur" van het directoraat Onderwijs van het kanton Bern en heeft tot nu toe ongeveer 15.000 kinderen bereikt, voornamelijk op het platteland van het kanton.

In 2011 coproduceerde CAMERATA BERN het volledige programma "Flight of Gravity" met het dansensemble van het Stadttheater Bern. De choreografie van Cathy Marston op muziek van Martinu, Tartini, Silvestrow en Penderecki beleefde tien succesvolle uitvoeringen. In het voorjaar van 2013 werd het programma "Hexenhatz" met Italiaanse barokmuziek uitgevoerd op historische instrumenten in samenwerking met hetzelfde dansgezelschap. Onder leiding van Attilio Cremonesi speelde CAMERATA BERN in de lente van 2015 Monteverdi's opera "L'Orfeo" in 6 uiterst succesvolle uitvoeringen in het Stadttheater Bern in Concert Theater Bern (KTB). Het muziektheater "Die Formel", op muziek gezet door Torsten Rasch, ging in première als een verdere coproductie met KTB in het voorjaar van 2018.

In Bern organiseert CAMERATA BERN zijn eigen concertseries in het Zentrum Paul Klee, het conservatorium, het nationale theater en het casino. De CAMERATA BERN FOUNDATION wordt gesubsidieerd door de stad Bern, de Burgergemeinde Bern, de regionale conferentie Bern-Mittelland en het kanton Bern, en ontvangt financiering van de Ursula Wirz Foundation en andere stichtingen en sponsorpartners.

https://www.cameratabern.ch/

Relevante recensies

Camerata Bern