Bach, Govert Jan

2015-11-12 00:00:00

Govert Jan Bach (Den Haag, 7 mei 1947) is een Nederlands programmamaker en auteur.
Hij is gespecialiseerd in het leven en de werken van de componist Johann Sebastian Bach en auteur van luisterboeken over diens Matthäus-Passion en de Johannes-Passion. Govert Jan Bach is opgeleid als psycholoog en werkzaam geweest als psychotherapeut. In die hoedanigheid zette hij regelmatig muziek in als therapie en deed onderzoek naar de beleving van de Matthäus Passion door een seculier publiek. Sinds 2012 is hij programmamaker bij de Concertzender voor de dagelijkse uitzendingen Geen dag zonder Bach, waarvoor Joop van Zijl als presentator fungeert.
Govert Jan Bach is het tweede kind van luchtvaartpionier Johannes Adam Bach en van Cornelia Adriana Deinum, die voor de Tweede Wereldoorlog onder andere directeur van de Stadsschouwburg Haarlem is geweest. Hij deelt een vroeg-zeventiende-eeuwse voorouder met Johann Sebastian Bach, maar is verder geen familie van de componist.

Bach studeerde psychologie en theologie aan de universiteiten van Leiden, Amsterdam en Nijmegen. Aan de Universiteit van Amsterdam deed hij in 1974 zijn doctoraalexamen pastorale theologie en psychologie waarna een carrière volgde als psychotherapeut.
Bach geeft regelmatig inleidingen over muziekstukken van Bach, Mozart en Brahms, en organiseerde diverse symposia en/of fungeerde daarbij als voorzitter, zoals in 2000 het Bachsymposium in Paradiso, waaraan ook werd meegewerkt door Karen Armstrong, Ton Koopman, Paul Witteman, Maarten 't Hart, Martin van Amerongen en Jacobine Geel. In 2010 organiseerde hij een Schumannsymposium in Amsterdam en in 2011 een Lisztsymposium in diezelfde plaats.
Op 5 mei 2014 berichtte de NRC dat in de top vijf van verkochte cd's uit de klassieke muziek in de voorafgaande week het luisterboek over de Matthäus-Passion van Govert Jan Bach als nummer 1 was geëindigd.

Govert Jan Bach