Asko|Schönberg

2017-07-28 20:17:00

Asko|Schönberg, toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, voert in verschillende bezettingen muziek van de 20ste- en 21ste-eeuw uit. Deze muziek is niet alleen van grote, gevestigde namen als Andriessen, Goebaidoelina, Boulez, Kurtág en Ligeti, maar ook werk van de huidige generatie als Michel van der Aa, Huang Ruo, Calliope Tsoupaki en Joey Roukens. Het ensemble biedt graag kansen aan jong talent door jaarlijks compositie-opdrachten te verlenen aan jonge makers. Daarnaast komen de grondleggers van de twintigste-eeuwse muziek ruimschoots aan bod: van Weill tot Schönberg en van Stravinsky tot Messiaen. Speciale aandacht is er voor langjarige relaties en samenwerking met grote, betekenisvolle componisten, voor onbekend en gloednieuw werk van hoge kwaliteit. Dankzij deze intensieve samenwerkingen zijn de musici zeer gespecialiseerd in het uitvoeren van nieuwe muziek.

Er zijn samenwerkingsverbanden met (muziek)theatergezelschappen en operahuizen om juist de veelzijdigheid van het hedendaagse muziekpalet over het voetlicht te kunnen brengen. Interdisciplinaire projecten vormen een belangrijk onderdeel van de programmering.
Uitvoeringen vinden plaats in de Donderdagavondserie in Muziekgebouw aan 't IJ, in gastoptredens in de NTR ZaterdagMatinee, het Holland Festival, met De Nationale Opera en in co-producties met Nederlandse en Europese organisaties en gezelschappen. Het ensemble treedt op in een keur aan concertzalen in binnen- en buitenland en speelt regelmatig op festivals in o.a. Keulen, Zagreb en Parijs. De afgelopen seizoenen waren er optredens in Melbourne, Londen, Parijs, Los Angeles, New York en Jakarta.

Talentontwikkeling staat hoog in het vaandel. Asko|Schönberg is mede-initiatiefnemer van de in 2016 opgerichte Ensemble Academie, een educatietraject voor studenten waarin talentvolle aankomende musici en componisten zich kunnen ontwikkelen en voorbereiden op de veelzijdige, dynamische beroepspraktijk. Samen met professionals werken zij aan spel- en compositievaardigheden, presentatie, marketing, productie en programmering. Met ingang van 2017 komt er een tweede traject voor talentontwikkeling bij: K[h]AOS, waarin jonge musici en componisten uitgedaagd worden hun ideeën met behulp van de kennis en het netwerk van Asko|Schönberg te onderzoeken, ontwikkelen en presenteren.
Naast dirigent Reinbert de Leeuw en vaste gastdirigent Etienne Siebens werkt Asko|Schönberg geregeld met Bas Wiegers, Clark Rundell en Christian Karlsen. Dit alles met een gedreven groep veelzijdige musici en solisten uit binnen- en buitenland.

Asko|Schönberg is ensemble in residence bij Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam.

Het ensemble wordt meerjarig gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Amsterdam.

https://www.askoschoenberg.nl/?gclid=EAIaIQobChMIto-tj82r1QIV6L_tCh3FrQY0EAAYASAAEgJlZvD_BwE

Relevante recensies

Asko Schoenberg fotograaf Gerrit Schreurs